Sve veći jaz među Hrvatima

Izvor: Press, 03.Jan.2011, 05:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve veći jaz među Hrvatima

Socijalne razlike u Hrvatskoj su sve veće, tako da 140.000 Hrvata nakon dočeka Nove godine ide na skijanje, dok oko pola miliona građana nema ni da plati troškove režije
Kako piše „Novi list", u katoličkoj humanitarnoj organizaciji „Karitas" kažu da je 20 do 30 odsto više građana koji traže njihovu novčanu pomoć za režijske troškove, dok su u turističkim agencijama zadovoljni jer je, nakon prošlogodišnjeg pada, porasla >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << prodaja ski-aranžmana.
Nezaposleni koji su prestali da primaju novčanu pomoć, porodice opterećene kreditom u kojima je jedan član zbog krize ostao bez posla, penzioneri, porodice s decom studentima - kategorije su građana Hrvatske kojima je potrebna pomoć za podmirivanje najosnovnijih mesečnih troškova.
List podseća da je već lane istraživanje Evrobarometra pokazalo da 51 odsto građana Hrvatske ima problema s plaćanjem svih svojih računa na kraju meseca, pri čemu najmanje pola miliona građana sa svojim mesečnim prihodima uopšte ne može da plati mesečne račune.
Podatak o pola miliona građana koji nemaju dovoljno sredstava za plaćanje režijskih troškova zapravo je optimističan, s obzirom na to da se za godinu dana privredna situacija u Hrvatskoj znatno pogoršala.
Ipak, kako se može čuti iz komunalnih preduzeća i ostalih davalaca usluga, građani koliko god imali problema s plaćanjem računa, svoje obaveze podmiruju u rokovima od 15 do 30 dana od dospeća. Energenti i voda su poslednje čega će se građani odreći u rezanju svojih kućnih budžeta, piše list.

Potražnja građana za novčanom pomoći za režijske troškove viša je 20 do 30 odsto u odnosu na lane, izjavio je Ante Šola, direktor Karitasa Varaždinske županije, koji novčanu pomoć daje isključivo za podmirivanje računa za struju, vodu i gas.
S druge strane, prodaja ski aranžmana je u porastu, iako će i ove godine većina skijaša krenuti na put tek 8. januara, kada su cene nešto niže nego u novogodišnjim terminima. Procene govore o 120.000-140.000 skijaša.
U Udruženju hrvatskih putničkih agencija navode da Dalmatinci i Istrani tradicionalno biraju Italiju, dok Zagrepčani biraju Austriju i Sloveniju.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.