Svake godine tri nova leka protiv raka

Izvor: Blic, 21.Okt.2013, 08:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svake godine tri nova leka protiv raka

Svake godine se pojave tri nova leka protiv raka, zbog čega su eksperti na međunarodnom kongresu onkologa u Beču istakli da računaju sa brojnim novim mogućnostima terapije narednih godina.

- Predskazati nešto je uvek teško, ali u ovom trenutku računam sa jednim do tri nova leka godišnje. Za deset godina bilo bi 10 do 30 novih lekova, što je ekstremno puno - naglasio je onkolog iz Salcburga Rihard Grajl, inače predsedavajući Kongresa.

Već 2014.bi mogao biti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na raspolaganju jedan lek, koji bi trebalo da osveži od tumora gotovo umrtvljene ili umorne odbrambene ćelije.

- Još uvek se ne može reći koliko od očekivanih preparata donosi samo mali napredak, koji bi u kombinaciji sa drugim manjim napretkom, doneo veći uspeh. Moguće je da će u SAD već sredinom iduće godine biti odobreno, po ubrzanom postupku, jedno antitelo koje se bori protiv raka na osnovu potpuno novog principa -o bjasnio je on u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

Prema njegovim rečima taj novi princip predviđa da kada tumor dođe u kontakt sa odbrambenim ćelijama tela on može da ih onesposobi, čime se sprečava dalje deljenje ćelija.

- PD1 antitelo" prekida fatalnu komunikaciju izmedju tumora i odbrambene ćelije i može reaktivirati odbrambene ćelije, podmladiti ih i ponovo ojačati za borbu protiv tumora - naglasio je Grajl.

On je istakao da se troškovi terapije protiv raka dramatično precenjuju, ukazujući da samo 1,5 odsto ukupnih izdataka u zdravstvu otpada na terapiju lekovima protiv raka.

Inače glavno težište ovogodišnjeg kongresa su rak i siromaštvo.

Grajl ističe da su i u zemljama, u kojima gradjani imaju slobodan pristup terapijama, uočljive razlike u vremenu preživljavanja izmedju bogatijih i siromašnijih pacijenata.

Sspanske studije, kako je naveo, pokazuju da u jednom gradu učestalost smrtnih slučajeva raka mogu biti različita od četvrti do četvrti, u zavisnosti od ekonomskog statusa.

Finansijska kriza, podvukao je austrijski onkolog, samo pogoršava ovu problematiku, te je potrebno da se slobodan prisup terapiji ne zadrži samo na papiru.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svake godine tri nova leka protiv raka

Izvor: B92, 21.Okt.2013

Svake godine se pojave tri nova leka protiv raka, zbog čega su eksperti na međunarodnom kongresu onkologa u Beču istakli da računaju sa brojnim novim mogućnostima terapije narednih godina..."Predskazati nešto je uvek teško, ali u ovom trenutku računam sa jednim do tri nova leka godišnje. Za...

Nastavak na B92...

Svake godine tri nova lijeka protiv raka

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2013

BEČ - Svake godine se pojave tri nova lijeka protiv raka, zbog čega su eksperti na međunarodnom kongresu onkologa u Beču istakli da računaju sa brojnim novim mogućnostima terapije narednih godina.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.