Sto dana opozicije, mesec dana vlade

Izvor: RTS, 21.Avg.2012, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sto dana opozicije, mesec dana vlade

Teško očekivati velike rezultate nove vlade do kraja godine, smatra Đorđe Vuković. Događaji u DS-u nisu od životne važnosti za Srbiju, tvrdi Đorđe Vukadinović. Nova vlada napravila iskorake u borbi protiv korupcije, kaže Dejan Vuk Stanković.

Tačno tri meseca je prošlo od drugog kruga predsedničkih izbora koji su srpsku političku scenu okrenuli naglavačke. Koliko se Srbija promenila, da li ozbiljne promene tek predstoje, kako se snalazi nova vlast a kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nova opozicija, bile su teme emisije Oko 11.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju Oko 11 

Đorđe Vukadinović, urednik Nove srpske političke misli, rekao je da je za njega vest dana da Robert Prosinečki nije više trener Crvene zvezde.

"Mogu reći da je to političkija vest od Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, prekomponovanja scene na lokalu i datuma zasedanja glavnog odbora Demokratske stranke", rekao je Vukadinović.

Programski direktor CESID-a Đorđe Vuković kaže da je borba protiv korupcije važna, ali da priča oko "Agrobanke" čak nije ni početak te borbe, jer treba videti sva imena da bi znali dokle smo stigli.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, tvrdi da je vest dana za njega odluka o datumu glavnog odbora DS. "Zaplet unutar partije posle ovih izbora odrediće u velikoj meri tok na političkoj sceni Srbije, bitno je kako će se završiti ovo što se mnogo više dešava u medijima nego u samoj stranci".

Vukadinović navodi da je možda za medije ovog leta interesantan sukob Velimira Ilića i Milutina Mrkonjića. "Ali bitnije je od toga ono o čemu se manje piše, a to je kakvi će biti odnosi između premijera i prvog potpredsednika vlade, pa i Dinkića u odnosu na Dačića i Vučića".

Navodi da će se ova vlada, ako se bude rušila, rušiti iznutra, a mi se previše bavimo time šta će se desiti u DS, jer za državu Srbiju to nije pitanje života i smrti.

Dejan Vuk Stanković tvrdi da je nova vlada napravila iskorake u borbi protiv korupcije, zatim da u njenim stavovima postoji doza realizma kada su evropske integracije u pitanju, a da je zanimljivo i što se ekonomska politika kreće u koordinatama prethodnog kabineta. Pravi izazov biće novi budžet, videćemo kako će ko preuzimati rizike, najpre kada je javna potrošnja u pitanju, to će biti test reformskog potencijala nove vlade.

Vuković kaže da je teško očekivati bilo kakav ozbiljniji potez sve do kraja ove i početka iduće godine, potrebno je vreme za novi plan, program i za rezultate. „Ovo što vidimo vrlo često je samo zagrebano, neka vrsta medijskog pozicioniranja", kaže.

Pored proevropske priče sa manje entuzijazma, biće važno videti i šta će biti sa kosovskom politikom, kaže Vukadinović.

"Ali i kako pomiriti politike Krkobabića i Dinkića, ili po pitanju Kosova, ko govori vladinim glasom, Pajović ili Vulin...i tako dalje, mi nemamo jasan pregled šta će vlada raditi ali imamo opšte naznake u kojem će to pravcu ići".

Ekonomski izazovi nove vlade

Vuković navodi da su ekonomske teme veoma bitne, da do sada vlada nije pokazala jasne namere da nešto uradi po pitanju smanjenja javne potrošnje...mi smo svedoci vlade koja će i dalje biti takva da funkcioniše po feudalnom principu, biće teško miriti stavove, i verovatno će se ići linijom manjeg otpora, da se traje što duže.

Redukcija javne potrošnje, podizanje stope PDV i konkretizovanje  politike prema Kosovu i Evropi, biće to najveći izazovi pred novom vladom, kaže Dejan Vuk Stanković.

"Ne verujem da će nova vlada imati neke popuste od evropskih partnera, jer vlada mora da odluči da li će ići tim putem, deklarativno jesu za to, ali videćemo", kaže Stanković.

Na pitanje o dešavanjima u DS, Vuković kaže da vrlo često u informacijama iz medija mogu da se čitaju različiti interesi.

"DS se nada da može da pronađe izvor izbornog neuspeha, ali i druge partije u Srbiji zasnovane su na partokratiji, pa ne verujem ni u kakvu ozbiljnu promenu, videćemo šta će biti..nadam se da će promena biti u smislu odgovornosti za to šta se desilo".

DS može ili suštinski da se promeni, uz dogovor Tadića i Đilasa, da dođe do časnog kompromisa, ili će se ući u logiku sukoba koja već postoji u medijima, rekao je Stanković.

"Ili će se naći dogovor, ili će se ići u pravcu u kom su se stvari u DS već događale, da će ovaj izborni neuspeh dovesti do neke nove partije, da će se Đilas distancirati", tvrdi Stanković.

Vukadinović kaže da se nešto može videti golim okom, da na osnovu izjava glavnih aktera DS, mnogo verovatniji jeste scenario razlaza. "Može da dođe do pomirenja, ali ja iskreno nemam dilemu oko tog razlaza, ne znam samo kakav će biti način rascepa stranke".

Vuković je rekao da manje veruje u rascep stranke, da u kratkom periodu jeste problem kako napraviti novu, i da treba računati na mnogo stvari, pa i na podgrupe DS, što su njene interne stvari. Sigurno je, zaključuje, da će važna opcija biti svakako biračko telo, ali i ekonomske prilike koje će ići na ruku opoziciji.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Doček srpske nove godine,   Predsednički izbori

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.