Srbija 2012, godina promena

Izvor: RTS, 31.Dec.2012, 10:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija 2012, godina promena

Kakva će zaista biti nova, 2013. godina u velikoj meri zavisi od razvoja događaja započetih u ovoj godini. Ovo je kratak pregled događaja koji su menjali i promenili Srbiju u 2012. godini.

Pobeda Tomislava Nikolića: Najveći politički zemljotres, najavljen nekoliko sati ranije čestitkama funkcionera Evropske unije, desio se 20.maja, nešto posle 20 časova. Tomislav Nikolić postao je predsednik Srbije.

Svetska i srpska posla: U 2012. godini prvi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << put jedan Srbin postao je predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Prethodno su mu smanjili budžet, a u narednoj godini mu preti isterivanje iz partije jer odbija da vrati poslanički mandat.

Ivica Dačić premijer: Osamdeset dva dana trajala je neizvesnost ko će da formira novu vladu Srbije da bi naposletku stabilna parlamentarna većina izglasala poverenje Ivici Dačiću i njegovom kabinetu. Pored komotne većine, ono što ovu vladu čini drugačijom je i to što ima nekoliko šefova, od kojih svaki ima po nekoliko funkcija.

Fića On the Road Again: U godini u kojoj su i mnogo jače zemlje od nje teško izlazile na kraj sa ekonomskom krizom i Srbija je pokušala da pliva uz tu bujicu. Dve paradigme tih napora su odlazak Ju es Stila iz Smedereva i početak proizvodnje Fijata 500L U Kragujevcu.

Kosovo, 100 godina kasnije: U godini u kojoj je Srbija slavila stogodišnjicu oslobođenja Kosova nastavljeni su i razgovori o pokušaju razrešenja jednog od najvećih problema u današnjoj Evropi. Od Borka i Edite stigli smo do Dačića i Tačija, od barikada na Jarinju do platforme predsednika Nikolića.

Haška oluja nad Srbijom: Nijedan događaj u 21.veku nije tako ujedinio Srbe kao nedavne odluke Haškog suda, koji je zaključio da su Ante Gotovina i Ramuš Haradinaj nedužni i slobodni ljudi, kojima je čojstvo veliko kao nepristrasnost Tribunala u Hagu.

Dragan Đilas na čelu DS: U 2012.godini Demokratska stranka dobila je novog predsednika, četvrtog po redu od obnove partije. Aktuelni gradonačelnik Beograda i uspešan poslovni čovek imaće, bar formalno, mnogo više moći nego prethodna dva predsednika DS-a.

Hapšenje Miroslava Miškovića: Čovek koga smatraju najbogatijem Srbinom i koji je pune tri decenije lavirao u svim političkim sistemima i uz put izgladio odnose i sa stranim silama, uhapšen je 12. decembra.

Evropski kalendar za Srbiju: Pomaci u kosovskim pregovorima doneli su Srbiji datum za dobijanje datuma, koji bi u naš kalendar mogao da dođe u junu 2013. godine. Međutim, u jurnjavi za datumom početka pregovora nekako smo zaboravili da smo u prošloj godini dobili status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

Kompletan pregled događaja 2012. godine možete pogledati 1. januara u 15.20 u emisji Oko koju je pripremio Gorislav Papić.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.