Spasavaju svoje kuće umesto da slave

Izvor: Blic, 05.Jan.2010, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spasavaju svoje kuće umesto da slave

Neki Beograđani se ipak nisu obradovali snegu i u nešto drugačijoj atmosferi su dočekali novogodišnje praznike. Prvo sneg, pa kiša, pa opet sneg, napravili su velike poplave u nekoliko beogradskih naselja, tolikih razmera da su neki stanovnici, zbog vode koja im je prodirala u spavaće sobe, morali da napuste svoje domove.

U Batajnici, u Ulici pukovnika Milenka Pavlovića, u dvorišta se može ući samo preko >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << improvizovanog putića, koji je napravljen od cigli i dasaka. Voda je smrzla, pa je još i klizavo. Čudeći se kako je neko uopšte ušao, iz kuće kod broja 72, izlazi starija žena i pokazuje vodu koja je došla do pola bašte.

- Presela nam je i Nova godina i svi praznici. Već tri dana ne izlazim iz kuće, ne mogu da odem kod porodice, do komšija, moraju da mi donose hranu i piće. Da nisu juče došli vatrogasci i nešto vode ispumpali, ne bih mogla ni da ostanem u kući. Došlo mi je da plačem od muke kad sam videla da voda dolazi do predsoblja - priča penzionerka Sava Dmijović (82).

Podzemne vode napravile su pravo jezero u Krnjači. U Ulici Zrenjaninski put, nekoliko porodica se zbog poplava iselilo, nekima je stradala stoka i živina, a bašte i njive su potpuno uništene.

- Problem je svake godine, samo ne znamo dal ćemo biti poplavaljeni na proleće ili zimi. Kanalizacija je došla tri ulice pored nas, a mi i dalje živimo kao stoka, umesto cipela kupujemo čizme i čamce na naduvavanje. Putari nam nisu izgradili ni odvode za kišnicu, pa se sve sa Zrenjaninskog puta sliva nama direktno u kuće. Ovo je katastrofa - jada se Bogoljub Stanojević koji samo čizmama može do glavnog puta, kojim do centra Beograda ima samo pet kilometara.

U naselju Mokri sebeš u Borči, situacija je još gora. Septičke jame su se potpuno izlile, podzemne vode nabujale, a šahtovi za vodu su prepuni. Mladen Đorđević (45), nije imao vremena da čeka pomoć vatrogasaca, pa je uključio motor za odvodnjavanje, razvukao 50 metara creva i celu noć spasavao ambar, ostavu i garažu. Voda je ipak potpuno poplavila baštu, pa se narednih nekoliko dana motor za odvodnjavanje ne sme ni iskuljučivati.

- Ovakvu poplavu ne pamtim, bar u poslednjih deset godina. Kad je počela da pada kiša, da se sve puni vodom, nisam znao šta da radim. Porodicu sam izvukao iz kuće, plašio sam se da ne dođe do spavaćih soba. Niko nije došao da nas obiđe, da pita dal nam nešto treba, da se ne podavimo "kao mačići”. A očekuju da platimo legalizaciju, pa mi nemamo osnovne uslove za život - kivan je Mladen koji sa suprugom, dva sina i pet unučića u porodičnoj kući u Borči živi još od 1968. godine.

A, o novoj kiši niko ne sme ni da razmišlja, o tome se, kako kažu Đorđevići, ne priča.

- Vremensku prognozu uopšte ne gledamo. Svako veče kad ležemo u krevet pomolimo se da sutra ne pada kiša, da nas mimoiđe. Jednom smo sanjali da su nam uveli kanalizaciju, razočaranje kad sam se probudio ne smem ni da opišem - priča Mladen Đorđević i sipa gorivo u motor za odvodnjavanje.

Pumpama izvlače vodu

Pripadnici Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije angažovani su u Borči i Batajnici, gde specijalnim pumpama izvlače vodu iz poplavljenih kuća i dvorišta.

- Poplavljena su uglavnom, dvorišta, podrumi i kotlarnice, ali to nije posledica porasta nivoa Dunava, već izlivanje septičkih jama i porasta podzemnih voda. U narednim danima očekuje se porast vodostaja, ali naš sektor je spreman - priča Ivan Baras, pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.