Šampanjac – vesnik Nove Godine

Izvor: Objava, 08.Dec.2014, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šampanjac – vesnik Nove Godine

Kralj penušavih vina, biće neizostavan na gotovo svakom stolu u ugostiteljskim objektima, koji poštuju tradiciju koju podrazumeva slavljenje Nove godine, pa tako i doček Nove godine 2015. Verovatno će se naći i u mnogim domaćinstvima. Njegovo otvaranje u ponoć simbolizuje početak nove godine, koja nam stiže okićena željama da bude bolja i uspešnija od prethodne.

"Dođite brzo, ja pijem zvezde!"

Šampanjac je nastao u Francuskoj, u pokrajini Šampanj. Slepi monah, Dom Perinjon, je krajem XVII veka navodno upropastio vino. Prevelika količina ugljendioksida, kvasac koji je podsticao stvaranje mehurića, vino pakovano u čvršće boce i zatvarano plutanim čepovima i rođen je šampanjac! Krajem XVIII veka počeo je da se pije na francuskom i engleskom dvoru. "Kada pobediš - zaslužio si ga, kada izgubiš - potreban ti je!" - rekao je Napoleon za šampanjac.

Kako odabrati dobar šampanjac?

Sekundarna fermentacija je ono to šampanjac čini šampanjcem! U njegovu proizvodnju uklkučuju se isključivo: pinot noir, pinot meunier i chardonnay. Trebalo bi da ima 10% alkohola, ted a bude bele ili roze boje. Prema količini šećera postoje Natural brut (oko 3 g šećera po litru), Extra brut (6g/l) i Brut (12g/l) šampanjci. Cene su od 250 dinara, pa naviše. Procenićete da li je šampanjac dobar za doček 2015, ako su perle brojne, sitne i traju duže od jednog sata. Nikako ne bi trebalo da vas bockaju u ustima, niti da vam ostaje gorak ukus.

Kako otvoriti i poslužiti šampanjac?

Mnogi smatraju da je pucanj šampanjca uživanje za sluh, ali ne i za ukus. Kako ne biste doživeli upravo ovu situaciju za doček 2015, držite flašu pod uglom od 45 stepeni. Jednu šaku stegnite oko čepa, a drugu oko flaše. Dok lagano okrećete zatvarač, signal će vam biti šuštanje mehurića.

docek 2015



Drugi način je “sabre”, koji podrazumeva odsecanje vrha flaše specijalnim nožem. Jednim potezom se otkida gornji deo grlića flaše, a piće se direktno sipa u čaše.

Šampanjac ne bi trebalo da bude suviše hladan, ali ni na sobnoj temperaturi. Idealno je 7 stepeni. Dok ga budete sipali u čaše, nju takođe držite pod pomenutim uglom i oslonite je na sto, kako bi šampanjac klizio. Čaša bi trebalo da je visoka i uska, sa nožicom. Napunite je do dve trećine, kucnite se i poželite dobrodošlicu novoj 2015. godini!