SAD: Kina stvara modernu vojsku

Izvor: B92, 25.Avg.2011, 08:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD: Kina stvara modernu vojsku

Vašington -- Kina je na putu da postigne cilj da do 2020. godine stvori modernu regionalno fokusiranu vojsku, navodi se u izveštaju Pentagona.

Iz Pentagona upozoravaju da bi kineska vojna ekspanzija mogla da izazove nove napetosti i isprovocira opasne nesporazume.

Brzina i obim investiranja u vojsku omogućili su Kini da stekne kapacitete za koje verujemo da su potencijalno destabilizujući po regionalnu vojnu ravnotežu, povećavaju rizik da dođe do nerazumevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pogrešnih proračuna i mogu doprineti regionalnim napetostima i zabrinutosti, rekao je zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane Majkl Šifer.

On je, predstavljajući redovan godišnji izveštaj Pentagona o Kini, namenjen Kongresu, rekao da bi takvi kapaciteti mogli uvećati opcije Pekinga da upotrebi vojnu silu da bi stekao neku diplomatsku prednost, da bi unapredio svoje interese i rešio vojne sporove u svoju korist.

U izveštaju se, na 83 stranice, navodi da je Kina zatvorila kritički tehnološki jaz i da ubrzano modernizuje svoju vojnu opremu, imajući na umu sprečavanje moguće američke intervencije u sukobu sa Tajvanom.

Upozorava se, takođe, da bi se kineska vojna ekspanzija mogla protegnuti po zapadnom Pacifiku u nastojanju da se tamo Amerikancima i njihovim saveznicima uskrati pristup i kretanje.

U izveštaju se navodi da su politički odnosi Kine i Tajvana "možda otoplili", ali da to nije usporilo napore Pekinga da proširi svoje vojne opcije da bi onemogućio stranu intervenciju u Tajvanskom prolazu.

Peking razvija kapacitete čiji je cilj da odvrati, odloži ili onemogući eventualnu američku podršku Tajvanu u slučaju sukoba , navodi se u izveštaju.

Kina je prošle godine zamrzla vojne kontakte sa SAD u znak protesta zbog američke prodaje oružja Tajvanu u vrednosti većoj od šest milijardi dolara.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.