Rusi za srpski sir daju 110 evra

Izvor: B92, 06.Maj.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi za srpski sir daju 110 evra

Kukujevci -- Pre pet godina formirana je farma za uzgoj koza i preradu kozjeg mleka, Beokapra u Kukujevcima, koja kilogram sira prodaje i za 110 evra.

Srđan Kovačević, Radomir Roganović, Predrag Nikčević i Luka Nikčević zasukali su rukave, uložili sopstvena sredstva i digli kredit od 1,7 miliona evra, od kojih su već vratili 1,2 miliona. Podigli su objekte, uložili u opremu i koze, ukupno 2,5 miliona evra, i kažu, nisu se pokajali.

"Bila je ciča zima te 2009. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada sam u Austriji kupio 179 sanskih visokomlečnih koza i u specijalnim vozilima dovezao koze u Kukujevce i smestio ih u nove objekte", priča Srđan Kovačević.

Šest stotina jarića

Nedavno je završeno jarenje koza na ovoj farmi. Gotovo svaka od 350 koza ojarila je po dvoje jarića, pa je na farmi 300 ženskih i 300 muških prinova. Jarići se nakon dva-tri dana od koze odvajaju i stavljaju u inkubatore, gde se hrane kozjim mlekom. Posle 15 dana jarići se prenose u štalu, gde dobijaju seme od deteline. Sanske koze, pa tako i jarići, vole eko-sremsku hranu, jer je čista i zdrava za ishranu i najmlađih jarića, tvrdi Srđan Kovačević.

Farma je sagrađena po evropskim projektima i standardima. Objekti su potpuno prilagođeni potrebama koza i jarića, pa imaju čak i zelene zavese, koje se digitalno podižu u skladu sa vremenskim uslovima. U glavnom objektu je 370 muznih koza, a sa najmlađim grlima koja su prošla stručnu selekciju ima ih sada 630. Matični fond iduće godine imaće 460 muznih koza, navodi Kovačević.

"Svaka koza u toku godine da od 900 do 1000 litara mleka. Uveli smo električnu mužu sa 24 boksa, pa se toliko koza odjednom može musti. Mleko dalje cevovodom ide do laktofriza od 2000 litara, a dalje se pretače u kace novosagrađene mlekare. Pored mleka naših koza, imamo i dva kooperanta, jedan je u okolini Novog Sada, a drugi kod Zrenjanina. Od njih svaki drugi dan dovozimo po 1000 litara dnevne proizvodnje", kaže jedan od vlasnika Radomir Roganović.

Mikrobiološke analize mleka za domaće tržište rade se dva puta mesečno, a za rusko tri puta. Kapacitet mlekare je 4000 litara mleka dnevno, a u dve smene radi ukupno 26 radnika.

"Za siguran izvor hrane za koze zakupili smo 25 hektara državnog zemljišta. Tako proizvodimo silažu i senažu, a posebno seno od lucerke i deteline. Rod sa jednog hektara dovoljan je za ishranu samo 14 koza, zato ćemo nastojati da uzmemo još 35 hektara zemlje u zakup za potrebe postojećeg matičnog fonda koza i jarića", kaže Srđan Kovačević.

Farma i mlekara Beokapra proizvodi šest vrsta sireva, jogurt i surutku u čašama. Za jedan kilogram sira potrebno je 12 litara mleka.

"Sireve radimo ručno. Na primer, kada radimo najskuplji sir 'kaparelo', koji na ruskom tržištu košta 110 evra za kilogram, potrebno je oprati lišće kestena, osuštiti ga, potopiti u belo vino, pa tu upakovati sir. Radimo i sir u hrastovom pepelu i kori, a najjeftiniji je beli sir, oko 30 evra po kilogramu", navodi Kovačević.

Proizvodi sa ove farme plasiraju se preko dva trgovinska lanca, zatim hotelima, a trećina proizvoda se izvozi. U planovima je izvoz na nova tržišta – nemačko i italijansko, s obzirom na to da je Beokapra jedna od tri firme iz Srbije koja ima pravo na izvoz ekoloških proizvoda. Vlasnici planiraju gradnju nove štale i mlekare, uvođenje grejanja na biomasu.

"Godišnje proizvedemo 36 tona sira ili tri tone mesečno, a jogurta, napitka 'čudo' i drugih proizvoda 25.000 litara mesečno. Nadamo se logističkoj podršci države, čime bi se obezbedila sigurnost pri izvozu, potrebne su nam povoljne kreditne linije i avionski i drumski brzi kargo prevoz", zaključio je Kovačević.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.