Reforme ključ za nove investicije

Izvor: RTS, 30.Dec.2012, 21:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Reforme ključ za nove investicije

Bržim ekonomskim reformama, Vlada Srbije može da doprinese da investicije brže stižu i to je ključ, rekao za RTS predsednik Američke privrdne komore Miloš Đurković. Nivo stranih investicija od oko 2,5 milijardi evra potreban je da bi se obezbedio i nastavio privredni rast, istakao Đurković.

Direktor Američke privredne komore Miloš Đurković kaže da strane kompanije na ulaganja u Srbiju, a ima ih 80, najviše čekaju zbog opšteg stanja ekonomije u svetu i zbog globalne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << krize koja traje.

Ove godine, priliv stranih investicija manji je za 40 odsto nego prošle i iznosi nešto manje od milijardu evra.  

"Bržim ekonomskim reformama, naša Vlada može da doprinese da investicije brže dođu kod nas, a ne u neku drugu zemlju, ako već odluče da dolaze i to je ključ", rekao je Đurković, gostujući u Dnevniku RTS-a.

Američka privredna komora je pre formiranja Vlade upozorila političare šta bi trebalo da urade kako bi investicija bilo više. 

"Pre formiranja nove vlade izneli smo osam ekonomskih prioriteta koje bi vlada trebalo da usvoji ne samo da bi privukla nove investicije nego da bi se i postojeći investitori učinili zadovoljnijim, jer zadovoljni postojeći investitori su najbolja reklama za dolazak novih", objasnio je Đurković.

Od osam prioriteta Vlada je brzo, kako kaže direktor Američke privredne komore, "poradila" na par, a jedan je ukidanje 138 parafisklanih nameta, tako da se na transparentniji način oni uvode, pa će investitori znati šta ih sve čeka i koje su to dažbine koje treba da plaćaju. 

Đurković kaže da je u Zakonu o zemljištu najavljeno brže dobijanje građevinskih dozvola, a uređen je i Zakon o konverziji. Ono što je, prema njegovim rečima, bitno je da je na skupu "Sto dana nove vlade", premijer najavio da će se do kraja 2013. godine biti donet novi Zakon o radu. 

Vlada očekuje tri puta veće strane investicije iduće godine - oko dve i po milijarde evra. "Mi moramo da težimo tom broju, jer je to neki nivo koji je potreban da bi se obezbedio i nastavio privredni rast", kaže Đurković. 

Direktor Američke privredne komore kaže da je pored dolaska manjih i srednjih preduzeća koji bi uložili u Srbiju, potrebno privatizovati neki od velikih sistema da bi se došlo do te cifre od dve do tri milijarde evra. 
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brzim ekonomskim reformama do investicija

Izvor: Akter, 30.Dec.2012

Direktor Američke privredne komore Miloš Đurković izjavio je da brzim ekonomskim reformama vlada može da doprinese da strane investicije brže dođu u Srbiju, a ne u neku drugu zemlju

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.