Prvi Amerikanci bili ljudožderi

Izvor: Vesti-online.com, 03.Maj.2013, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi Amerikanci bili ljudožderi

Prema najnovijim naučnim dokazima, stanovnici prve engleske kolonije u Severnoj Americi početkom 17. veka suočili su se s toliko teškim uslovima da su boreći se da ne umru od gladi počeli da jedu jedni druge.

Rekonstruisan lik devojčice (pored je i njena lobanja) za koju se veruje da je bila hrana sunarodnicima  

Nove analize kostiju iz Džejmstauna, prvog stalnog naselja engleskih doseljenika u Americi (istočna obala), potvrđuju priče da su se usled >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << jake zime 1609/1610. godine pored pasa, miševa i drugih živih bića jeli i ljudi. Zima je bila toliko teška da je nije preživelo više od 80 posto stanovnika Džejmstauna.

 

Naučnici Nacionalnog prirodnjačkog muzeja iz Vašingtona spominju pronađenu lobanju 14-godišnje devojčice za koju se smatra da je posle smrti bila žrtva kanibalizma. Ožiljci na njenoj lobanji sugerišu nastojanja da se odstrane komadi mesa i mozga (mozak je tada bio čest sastojak u jelima - naravno, životinjski), kao i druge kosti koje upućuju na to da je leš bio raskomadan.

 

Na vilici vidljivi tragovi mehaničkog uklanjanja mesa sa lobanje  

Pronalazak posmrtnih ostataka u podrumu originalne tvrđave, punom smeća, naveo je naučnike na teoriju da je su dokazi o ljudožderstvu godinama skrivani do dolaska novog direktora.

 

Osim teške zime, nestašica hrane u Džejmstaunu bila je posledica uništenih odnosa s Indijancima koji su u početku prijateljski dočekivali došljake i pomagali im da nađu hranu.

 

Pretpostavlja se da leš 14-godišnje devojčice nije jedini kojim su se hranili kolonizatori i da su se slični slučajevi događali i u drugim kolonijama u Novom svetu u to vreme. Britanski list "Gardijan" spominje četiri veka stara svedočanstva nekih preživelih žitelja Džejmstauna o muškarcu koji je ubijen pošto je otkriveno da je ubio vlastitu ženu i zatim je konzervirao solju.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.