Prva presuda zbog prisilnih deportacija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Feb.2012, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva presuda zbog prisilnih deportacija

NOVI SAD -

Država Srbija obavezana je da Emi Merei-Zađva isplati 730.000 dinara, jer su joj oca krajem 1944. godine prisilno deportovale i pogubile nove partizanske vlasti pred kraj Drugog svetskog rata, odlučio je Osnovni sud u Somboru, što je prva sudska odluka te vrste u Srbiji.

Odlukom tog suda Ministarstvo finansija Srbije obavezano je da Emi Merei-Zađva zbog gubitka oca i pretrpljene duševne boli i patnje u roku od 15 dana isplati 730.000 dinara, kao i da pokrije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sudske troškove u iznosu od 31.500 dinara, piše novosadski Mađar so (Magyar szo).

To je prva sudska odluka u Srbiji, kojom je na ime pretrpljene nematerijalne štete određeno pravo na obeštećenje po privatnoj tužbi u vezi sa deportacijama tokom odmazde iz 1944. i 1945. godine.

Tužena strana, odnosno država Srbija, ima pravo na žalbu.

Ištvana Mereija, zanatliju-sarača iz Sombora 11. decembra 1944. godine deportovali su i pogubili partizani, a nedugo zatim, imovina mu je konfiskovana, a njegova supruga odvedena u zatvor. Ema Merei-Zađva imala je tada deset godina.

Ona je zatražila rehabilitaciju svog oca, o čemu je 4. decembra 2007. i doneta odgovarajuća sudska odluka.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Država plaća odštetu od 730.000 dinara

Izvor: Danas, 12.Feb.2012

Tužba Eme Zađva Merei, nekada žiteljke Sombora, a danas državljanke Mađarske sa prebivalištem u Sombathelju, protiv države Srbije rešena je u njenu korist. Ema Zađva je, naime, u aprilu 2010. godine podnela tužbu protiv Srbije zbog ubistva njenog oca Stevana Mereija u decembru 1944. godine,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.