Izvor: Politika, 01.Sep.2013, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje nova školska godina

Nastavnici strahuju od spiskova tehnoloških viškova. – Manje prvaka u celom regionu, osim u Hrvatskoj

Za nešto više od 900.000 đaka i nastavnika u osnovnim i srednjim školama širom Srbije, danas počinje nova školska 2013/14. godina. Iako je bilo najava da će prosvetni radnici obustaviti nastavu nezadovoljni malim platama, to se ipak nije dogodilo, mada sindikati nisu isključili mogućnost štrajka u oktobru i novembru, jer se čekalo imenovanje novih ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prosvete i finansija.

Novu školsku godinu nastavnici dočekuju sa zebnjom ne samo zbog niskih primanja, a prosečna plata je oko 42.000 dinara, već i zbog spiskova tehnoloških viškova, koje prosvetne vlasti još nisu obelodanile.

Dobra vest je što će ove godine u penziju otići između tri i pet hiljada zaposlenih u prosveti, čime će se, po rečima Branislava Pavlovića, predsednika Sindikata obrazovanja Srbije, otvoriti mesta za mlade koji su završili fakultete i godinama sede na biroima.

Prema podacima Foruma srednjih stručnih škola, zbog manjeg broja đaka i poništene mature, u Srbiji će biti najmanje 124 odeljenja manje, a procene Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije jesu da će oko 1.000 prosvetnih radnika ostati bez posla ili će raditi sa smanjenim fondom časova. Osim što će pojedine škole imati praznih klupa, naročito u mašinskoj, građevinskoj i poljoprivrednoj struci, druge će imati prebukirana odeljenja, posebno u gimnazijama, ekonomskim i medicinskim školama.

Ministarstvo prosvete nema još precizne podatke o tome koliko đaka kreće danas u školu. Ono što se zna jeste da ova generacija prvaka ima manje oko 1.500 učenika, što znači da će u školske klupe sesti 71.500 najmlađih osnovaca. Manjak prvaka zabeleženo je i u gotovo svim zemljama bivše SFRJ, dok je povećan broj osnovaca registrovan samo u Hrvatskoj.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na početku prošle školske godine bilo je 565.199 osnovaca, koji su pohađali 3.455 škola, od kojih su 1.118 matične. Njima predaje gotovo 53.000 nastavnika. Srednjih škola u Srbiji ima 494 i nešto više od 11.000 odeljenja. U klupama su 280.422 srednjoškolca, a njima predaje 30.120 nastavnika.

Osnovci će u prvom polugodištu imati 84 nastavna dana, a na raspust odlaze 27. decembra. U drugom polugodištu će imati 96 nastavna dana i radno obeležiti školsku slavu Svetog Savu i Vidovdan. U toku školske godine učenici osnovnih škola imaju zimski, prolećni i letnji raspust. Zimski raspust počinje 30. decembra 2013. godine, a završava se 17. januara 2014. godine, dok prolećni raspust počinje 17. aprila, a završava se 23. aprila 2014. godine. Na letnji raspust osnovci odlaze 13. juna, a maturanti završavaju osnovno školovanje 30. maja 2014. godine. Srednjoškolci će u prvom polugodištu imati 84, a u drugom 101 nastavni dan. Maturanti završavaju školovanje 23. i 30. maja, a ostali srednjoškolci na letnji raspust odlaze 20. juna.

S. Gucijan

objavljeno: 02.09.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Štrajk

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.