Pažljivo pored škole

Izvor: RTS, 01.Sep.2011, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pažljivo pored škole

Ispred svih osnovnih škola u Srbiji ograničenje brzine 30 kilometara na sat. Škole će dobiti i svog saobraćajca koji će prvih školskih dana kontrolisati vozače i pomagati đacima da bezbedno stignu u školu.

Nova školska godina donela je i nova pravila u saobraćaju - ispred svih osnovnih škola u Srbiji postavljeni su saobraćajni znaci kojim se brzina ograničava na 30 kilometara na sat, a svaka škola dobiće i svog saobraćajca koji će prvih školskih dana kontrolisati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vozače i pomagati đacima da bezbedno stignu u školu.

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić prisustvovao je u beogradskoj Osnovnoj školi "Vuk Karadžić" akciji posvećanoj većoj bezbednosti dece u saobraćaju.

Dačić je naglasio neophodnost veće pažnje svih u društvu kako bi se povećala bezbednost dece u saobraćaju.

"Zajednički cilj svih nas je da bude što manje saobraćajnih nesreće, a posebno onih u kojima stradaju deca", rekao je Dačić.

Dačić je, zajedno sa mališanima, nastavnicima i brojnim javnim ličnostima, demonstrirao kako se pravilno prelazi ulica, kao i niz ostalih pravila u vezi sa ponašanjem u saobraćaju.

Na nekim, kritičnim mestima, podignute su i zaštitne ograde i postavljeni ležeći policajci.

Agencija za bezbednost saobraćaja i MUP Srbije organizovaće promotivnu kampanju povodom početka škole godine i predstaviće je u skoro svim osnovnim školama u Srbiji.

Maskota kampanje je dečak Pažljivko koji pomaže i deci i roditeljima da što bezbednije dođu do škole, a u akciju su uključene i poznate ličnosti, između ostalih i proslavljeni košarkaš Vlade Divac.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja poručuju da je bitno decu i bezbedno prevoziti do škole.

Direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Stojadin Jovanović kaže da se deca mlađa od tri godine moraju prevoziti u korpi odnosno bezbednosnim sedištima, a da se kada je reč o deci školskog uzrasta, mora voditi računa da deca koja su mlađa od 12 godina ne sede na prednjem sedištu.

U Beogradu je kod svih osnovnih i srednjih škola postavljen novi saobraćajni znak čije nepoštovanje policija može tumačiti i kao nasilničku vožnju, a takvim vozačima na licu mesta biće izrečene visoke kazne.

Vlada Jeftić iz Gradskog sekretarijata za saobraćaj kaže da su postavljeni novi saobraćajni znakovi u zoni škola gde su vozači dužni da u određenom periodu voze 30 kilometara na čas.

Po rečima psihologa, mališani do 12 godina trebalo bi da imaju pratnju starijih ukoliko idu ili se vraćaju iz škole, a učestvuju u saobraćaju.

Tek sa 12 godina deca su psihofizički spremna da se sama snalaze u saobraćaju primenjujuće pravila koja su naučila u školi i od roditelja.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.