O modi u Zagrebu u Muzeju 25. maj

Izvor: Blic, 10.Sep.2011, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O modi u Zagrebu u Muzeju "25. maj"

Svi programi Muzeja istorije Jugoslavije će od danas, povodom „Dana evropske baštine", biti otvoreni i besplatni za posetioce ove manifestacije.

U Muzeju 25. maj može se videti izložba „Drugarica a la mode – Odevanje i moda u Zagrebu od 1945. do 1960. godine”. Sliku nove žene, njenog odevanja i mode tog vremena izložba „Drugarica à la mode” predstavlja bogatim izborom fotografija, časopisa, arhivskih snimaka i intervjua sa učesnicama >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tadašnje modne scene.

Izložba „Drugarica à la mode” premijerno je prikazana 2006. godine na Zagrebačkom velesajmu. U ovom muzeju postavljna je i izložba „Zlatni album – Modne slike predsedničkog para, Jugoslavija, 1952–1968”. Izložba „Zlatni album” prati stil odevanja bračnog para Broz tokom „najglamuroznijeg” perioda njihovog života.

U „Kući cveća” je stalna postavka štafeta i izložba „Nesvrstani od Beograda do Beograda”. Na toj izložbi, koju MIJ organizuje povodom pedesetogodošnjice Prvog samita nesvrstanih održanog u Beogradu, izloženi su eksponati iz zemalja učesnica Prve konferencije i onih koje su bile domaćini narednih konferencija. Među 32 izložena eksponata ima onih koji spadaju u kulturna dobra zemalja iz kojih potiču (bronzana statua boga Ozirisa, iz 6. vek p. n. e, iz perioda poznog egipatskog carstva, poklon predsednika Ujedinjenih Arapskih Republika Anvara el Sadata).

Drugi su savremeni dekorativni predmeti izrađeni tradicionalnim tehnikama ili inspirisani istorijom i tradicijom (pribor za pisanje od slonovače i zlata, Poklon predsednika Vrhovnog vojnog saveta Sudana generala Ibrahima Abuda), a treći deo su prigodni pokloni koji predstavljaju spoj savremenog dizajna i izvornih motiva i tehnika izrade sa prvenstvenim ciljem da se istakne posveta ili simbol darodavca (srebrna kutija za cigarete, poklon etiopskog cara Hajla Selasija).

„Stari muzej” nudi stalnu postavku „Put oko sveta (za 23 minuta)”.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.