Novogodišnji žur buvljak u CK13

Izvor: Radio 021, 19.Dec.2014, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novogodišnji žur buvljak u CK13

Žur buvljak održaće se danas, 20. decembra, u Omladinskom centru CK13.

Događaj je pre svega predviđen za poklanjanje i razmenu starih stvari, ali i za druženje i razmenu novih ideja.

Pre nešto više od mesec dana, u Crnoj kući je održan prvi žur buvljak, koji je ujedno označio i reaktivaciju Besplatne radnje, mesta gde je novac bezvredan i koje se zasniva na razmeni, deljenju i poklanjanju. Besplatna radnja vas zato poziva da na novogodišnje izdanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << buvljaka doneste stvari koje vam više nisu potrebne, pre svega odeću i obuću, ali to može biti i stara lampa, alat ili bilo šta što bi nekom drugom moglo biti od koristi.

"Žur buvljak predstavlja prezentaciju rada Besplatne radnje i Infoteke. U subotu ćemo, osim toga, imati i radionicu izrade nakita od papira. Sve ovo radimo zato što verujemo u alternativnu ekonomiju, smatramo da je jako bitno reciklirati, koristiti resurse koje već imamo, kao i da je bolje razmenjivati stvari na ovakav način, nego otići u neki veliki tržni centar i kupiti nešto skupo što nam možda i nije potrebno. Takođe, ovo je dobra prilika da se upoznaju ljudi sličnih interesovanja i da razmene ideje",  kaže za 021 Patricija, volonterka iz Italije i jedna od organizatorki novogodišnjeg buvljaka.

Inače, Besplatna radnja funkcioniše u okviru Infoteke CK13. Infoteka je alternativna biblioteka, sa preko 500 naslova iz raznih oblasti i predstavlja otvoren prostor za čitanje, pozajmljivanje knjiga, diskusiju, samoedukaciju i korišćenje besplatnog interneta. Učlanjenje je krajnje jednostavno i ne plaća se nikakva članarina.

U uslovima konstantne ekonomske krize, nastale kao posledica divljanja neoliberalnog kapitalizma, u svetu su sve zastupljeniji ovakvi alternativni ekonomski principi. Oni nam pokazuju da je moguća humanija ekonomija, zasnovana na solidarnosti, samoodrživosti i najširoj mogućoj dostupnosti. Tako je nastala i Besplatna radnja u Omladinskom centru CK13, kao odgovor na sveprisutno štancanje svega, u svim veličinama, bojama, oblicima i materijalima, što rezultira gomilanjem i zatrpavanjem stvari koje će na kraju završiti u kontejnerima, umesto u nečijoj sobi, polici, ormanu.

Novogodišnji žur buvljak počinje u 17 časova, dok će od 18 sati biti organizovana radionica izrade nakita od papira, na kojoj ćete moći da naučite kako za desetak minuta napraviti minđuše. Od 20 časova biće upriličena i projekcija filma "Waste Land", dokumentarca o kreativnosti nastaloj iz đubrišta, o snazi umetnosti i ljudskog duha. Nakon filma sledi "After Buvljak Party" sa DJ PatrIcom.

Ukoliko ne stignete na novogodišnje izdanje žur buvljaka u CK13, možete posetiti Infoteku i Besplatnu radnju svakog radnog dana od 16 do 20 časova.

Omladinski centar CK13 je alternativni i edukativni prostor namenjen podsticaju i razvoju društvenog angažmana. Pokrenut je usled nedostatka alternativnih centara u Novom Sadu, koji konceptualno povezuju različite potrebe mlade populacije i koji su otvoreni i dostupni upravo mladima. (Đorđe Majstorović, Suzana Stojićević)

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.