Novo polugodište - nove navike

Izvor: Prva.rs, 03.Feb.2014, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo polugodište - nove navike

Vrlo dobro znamo da nije lako učiti mrske predmete. Znate koji su vam predmeti slabe tačke - najčešće su to matematika, hemija i fizika ili tehnički predmeti u stručnim školama... Ipak, vredi se pomučiti. I sami ste svesni da ćete na osnovu dobrih ocena upisati željeni fakultet, a i roditelji će imati više razumevanja za kasne izlaske ako stanje u dnevniku bude zadivljujuće.
Možda se vama čini da ćete vrlo lako savladati gradivo i kampanjskim radom ili da je kraj godine suviše daleko da biste već sada razmišljali o konačnom ishodu. Opet zaboravljate na paniku i stres prilikom zaključivanja ocena, pogotovo ako se radi o gradivu koje vam nije najomiljenije. Upravo suprotno - najjednostavniji lek je biti stalno u toku s gradivom težih predmeta. Organizujte učenje problematičnih predmeta onako kako to rade odlikaši. Na času hvatajte beleške koje ćete istog dana kod kuće prepisati u "sređenu" svesku. Takav sistem rada omogućava da i kod kuće pređete gradivo sa časa, a ako dva puta budete gledali u zapisano, ocene iz ovog predmeta sigurno će biti bolje.
Klonite se neopravdanih izostanaka čak i ako mislite da ćete se spasti tako što ćete nestati sa časa za koji niste spremni i time izbeći katastrofu u dnevniku. Istina je da tako sebi stvarate još veće probleme. Jer, profesori su ipak ljudi od krvi i mesa - dakle, u određenoj meri sujetna bića. Njihovi predmeti vama možda nisu bitni, ali njima su najvažniji. Ukoliko je vaše izostajanje sa njihovih časova primetno, mogu to shvatiti i lično - kao uvredu. Neka vas onda ne začudi kada vas uzmu na zub. Ukratko, više se isplati poneka jedinica nego da postanete večita meta za jedinice kad god propustite čas. Zapravo, tada ćete morati da se više pomučite za dvojčicu nego odlikaši za znatno više ocene.
Izvor: krstarica
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.