Novo lice a ne jesenje cveće

Izvor: Politika, 07.Okt.2014, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo lice a ne jesenje cveće

Dok sam svirao šansonu bio sam prisiljen na kompromise, a sa „Lačnim Francom” sam slobodan da sviram kako želim, kaže Zoran Predin pred beogradski koncert 24. oktobra

Svakih sedam godina, navodno, u čoveku se promene ćelije i mi, teoretski, postajemo novi ljudi. Početkom devedesetih počinjao sam solo karijeru i tražio nove izazove. A sada se desila nova situacija i, što zbog ekonomske krize što zbog drugačijeg pogleda na svet, moji tekstovi iz osamdesetih ponovo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << su, nažalost, postali aktuelni. Neki od njih, u potpunosti su se ostvarili.

Ovako u razgovoru za naš list slovenački muzičar Zoran Predin objašnjava razloge zbog kojih u Beograd dolazi sa novom-starom grupom „Lačni Franc” sa kojom će nastupiti i u Novom Sadu, Nišu i Užicu. Povod za koncerte po regionu jeste i novi album, a kao početak povratka na scenu, bend je objavio i novi singl.

– Želeo sam i da one stare pesme koje se uveliko obistinjuju predstavim uživo ne samo starim fanovima već i najmlađima. Znam da za to treba nova ekipa koja će pesme iz novog talasa da svira istom onom žestinom kojom smo svirali osamdesetih, jer one moraju da budu žestoke i beskompromisne. Dok sam svirao šansonu, džipsi sving, proputovao svet, bio sam prisiljen da unutar svakog žanra radim kompromise. Sa „Lačnim Francom” sam potpuno slobodan da sviram i nastupam kako ja želim. A to je veliko olakšanje – kaže Predin koji je sa članovima grupe „Zevs” 1979. osnovao bend „Lačni Franc”.

Poslednji veći koncert održali su u aprilu 1996. u Sarajevu, a prvi zadatak koji pred sobom imaju sada, jeste da uvere i staru i novu publiku da se „ne radi o jesenjem cveću, profitabilnoj nostalgiji”.

– Naprotiv, želimo da ih uverimo da je reč o svežoj, konkretnoj svirci. Radim deset novih pesama za album koji ćemo objaviti već na proleće. A sada predstavljamo svoje novo lice. Krenuli smo od početka kako bismo stali na noge i kako bi nas i nova publika shvatila poput starih obožavalaca – objašnjava Predin.

Na pitanje da li su i nove pesme u starom maniru, kaže da su to rokerske pesme bez dlake na jeziku, bez dodvoravanja.

– Nije mi potrebno da se obazirem na bilo kakva ograničenja. To je neka nova sloboda i ja u tome uživam. Na krilima te nove energije, sa četvoricom mladih momaka, nove pesme odmah uklapamo u program. Za početak sam odabrao klupske svirke. Momcima koje dovodim u Srbiju na mini-turneju biće to prvi nastup kod vas i već ne mogu da spavaju od uzbuđenja. Na nastupima u Beogradu, Nišu i Užicu, sa nama će pred publiku izaći i grupa „Lude žene”. Sa njima sam snimio pesmu „Moja draga” koja je bila na sedmom mestu top liste u Srbiji. Sada ćemo prvi put uživo da je izvedemo – najavljuje naš sagovornik.

Možda jedini muzičar koji istovremeno radi četiri, pet različitih programa, kaže da putovanja i nekoliko nastupa nedeljno ne doživljava kao napor već kao izazov.

– To je to, put, kombi, koncerti. Ono što čini jedan bend. Tu se rađaju nove ideje za nove pesme. Nekada sam imao stotinu nastupa godišnje, sada 50-60. Ako je nastup svaki treći dan, to je dobra sezona – ne krije Predin koji će se beogradskoj publici sa „Lačnim Francom” predstaviti 24. oktobra u Mikser hausu.

S. Čikarić

-----------------------------------------

Da me tata sada vidi

Pre turneje sa „Lačnim Francom” dobio sam poziv da nastupim kao gost u „Lisinskom” na koncertu tri dive – Tereze Kesovije, Gabi Novak i Radojke Šverko. Masimo, Tedi Spalato i ja ćemo nastupiti tri dana pred moj novosadski koncert. Ja ću u duetu pevati sa Terezom pesmu „Potraži me u predgrađu”. Mom pokojnom tati se Tereza sviđala i kao pevačica i kao žena. E, da sada može da me vidi – kaže Predin.

-----------------------------------------

Isto u Nišu i Dubrovniku

Nastupam i sa Matejom Dedićem zbog čega mi se čini kao da imam nekakvu misiju. Izvodim pesme koje svi znaju, ali nemaju gde da ih čuju. Pevam sam, recimo, pesmu „Galeb i ja” u Nišu, a publika peva sa mnom i suze im teku. Ili „Vasu Ladačkog” u Dubrovniku, a tamo isto... Svi pevaju, svi plaču – priča Predin.

objavljeno: 08.10.2014
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.