Izvor: Politika, 13.Okt.2014, 22:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova muzika posle decenija pauze

Popularni bendovi „Pink flojd”, „Spandau balej” i „Fejt nou mor” obradovaće svoje obožavaoce narednih meseci povratničkim albumima

Kada je 2008, posle 15 godina iščekivanja, objavljen album „Chinese Democracy” američkog sastava „Guns ’n’ Roses” neki od medijskih naslova glasili su: „Konačno”, „Verovali ili ne – objavljena je ’Kineska demokratija’”, „Obećanje ispunjeno posle decenije i po”... I sam naslov albuma, na koji je potrošeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skoro 15 miliona dolara, a na kome je rad započet još 1994, čak je ušao u rečnik urbanog slenga i u slobodnom prevodu znači: „Obećanje ludom radovanje”.

Ali, Eksl Rouz i ekipa iz benda, ipak, ne nose „titulu” izvođača koji su napravili najveću pauzu između studijskih izdanja. Jer, čitavih 18 godina trebalo je američkom sastavu „Fejt nou mor” da se konačno nađe u studiju i snimi novu muziku. Još gore „prolazno vreme” imaju legende rokenrola „Pink flojd”, čiji će obožavaoci posle pune dve decenije biti u prilici da čuju njihovu novu ploču.

Ali, fanovi britanskog sastava „Spandau balej” verovatno su najstrpljiviji na svetu, jer će u aprilu 2015, posle 25 godina, konačno dočekati novu muzičku avanturu ikona njuvejva i novog romantizma.

Baš za april najavljen je i famozni studijski povratak na scenu rok benda iz San Franciska, predvođenog Majkom Patonom. Delić onoga za šta je sastavu „Fejt nou mor” trebalo da „skrčkaju” toliko godina publika će biti u prilici da čuje već u novembru, za kada je najavljen izlazak prvog singla „Motherfucker” sa sedmog studijskog albuma. Doduše, letos je publika u londonskom Hajd-parku mogla premijerno da čuje dve nove pesme, uključujući i predstojeći singl. Naravno, nisu toliko godina smišljali novu muziku, jer se bend još 1998. raspao, pa rešio da se ponovo okupi 2009. Godinu dana kasnije svirali su na „Egzitu”, a 2012. i na beogradskom Ušću.

„Lepo je ponovo se okupiti, ali vreme je da budemo kreativni”, izjavio je pre nekoliko meseci Paton, što su svi protumačili kao najavu novog albuma.

„Sumnje” je potvrdio Bili Guld, basista, rekavši da više od godinu dana rade na novoj ploči: „Nadamo se da nećemo zvučati kao grupa pedesetogodišnjaka... što jesmo.”

Još jedna grupa pedesetogodišnjaka, ali s ove strane okeana – sastav „Spandau balej” nedavno je podelio sa svetom radosnu vest: „Rekli smo vam da stiže nešto uzbudljivo – ’Spandau balej’ snima novi album”, poručio je na „Tviteru” basista grupe Martin Kemp.

Iako je 2009. pompezno najavljen povratak na scenu, i turneja, u okviru koje su svirali i u Kombank areni, kao i album, fanovi su dobili samo nove verzije starih hitova na izdanju „Once”. A sada, posle 25 godina, braća Kemp, Toni Hedli, Džon Kibl i Stiv Norman rade na novim pesmama sa producentom Trevorom Hornom, koje će ugledati „svetlost dana” na proleće naredne godine.

Takođe, početkom novembra obožavaoci jednog od najuticajnijih sastava u istoriji muzike – „Pink flojda” dočekaće album „Endless River”. Doduše, mnogi će biti razočarani time što u stvaranju 15. studijskog albuma nije učestvovao Rodžer Voters. Reč je o prvom albumu posle 20 godina, ali i prvom posle smrti Ričarda Rajta (2008), koji je učestvovao u stvaranju ploče. Jer, snimanje ovog albuma započeto je još 1993. godine, a dovršeno tek ove, pod „dirigentskom palicom” Dejva Gilmora. I biće to, isključivo, instrumentalni album.

J. K.

objavljeno: 14.10.2014.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Kineska nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.