Nova istraga o otmici Japanaca

Izvor: B92, 29.Maj.2014, 14:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova istraga o otmici Japanaca

Tokio -- Severna Koreja se složila da pokrene novu istragu o sudbini japanskih građana koje su oteli Severnokoreanci 70-tih i 80-tih godina.

Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da su dve zemlje o tome sklopile sporazum i da je to samo prvi korak u rešavanju problema otmica koji je dugo stvarao spor izmedju dva naroda, preneo je AP.

Sporazum je usledio nakon tri dana razgovora ranije ove sedmice izmedju severnokorejskih i japanskih zvaničnika u Stokholmu.

Zvanična >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinska agencija Severne Koreje KCNA navela je da je Japan izrazio nameru da ukine sankcije toj zemlji, dok je glavni sekretar japanske vlade Jošihide Suga rekao novinarima da će ukidanje sankcija zavisiti od napretka u istrazi

Severna Koreja je dozvolila da se pet kidnapovanih Japanaca vrati kući 2002. godine, ali Japan veruje da je najmanje više desetina drugih, takodje, oteto i žele njihov povratak, ako su još živi.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

S. Koreja pokreće novu istragu o otmicama

Izvor: Akter, 29.Maj.2014

Severna Koreja se složila da pokrene novu istragu o sudbini japanskih građana koje su oteli Severnokoreanci 70-tih i 80-tih godina

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.