Nova godina: sat otkucava 12...

Izvor: Vostok.rs, 31.Dec.2011, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina: sat otkucava 12...

31.12.2011. -

U Rusiji simbol dočeka Nove godine, pored šampanjca i salate „olivje" (koju Srbi zovu „ruska") su još i filmovi čuvenog ruskog komediografa Eldara Rjazanova. Jedan od tih filmoa je komedija „Karnevalska noć", snimljena pre 55 godina.

Jednostavna priča o tome kako se mladi novogodišnje noći bore sa birokratom koji umalo da im pokvari veselje, prvo nije zainteresovala još ni mladog nepoznatog režisera Rjazanova. Ali kako to da već >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << više od pola veka „Karnevalska noć" ne silazi sa ekrana. Nema čoveka sa postsovjetskog prostora koji ne zna napamet taj film, i svake godine nastavlja da prati novogodišnje dogodovštine u klubu i romantičnu priču glavnih likova. „Karnevalskoj noći" konkuriše možda samo još jedno novogodišnje remek delo istog reditelja – „Ironija sudbine", snimljena 1975.godine.

Poznati ruski reditelj Vera Storoževa je u intervjuu za Glas Rusije radove svog starijeg kolege komentarisala ovako:

Ti filmovi su naša tradicija, naša ljubav. Oni su kao naši rođaci, koje volimo, zato što oni postoje. Čini se da su ti filmovi oduvek bili. To je važna kulturna sastavnica našeg života."

Nije čudno što je posle mnogo godina, već u 21.veku, odlučeno da se snimi rimejk novogodišnjih filmova Rjazanova. A „Karnevalsku noć-2" da snimi sam majstor. Sikvel „Ironije sudbine. Nastavak" je snimio popularni reditelj nove generacije Timur Bekmambetov. Na žalost, mnogi gledaoci su se razočarali. I priča je poznata, i likovi isti ali u poodmaklim godinama, i nove likove igraju najpopularniji sada mlađi glumci, ali... film nema blage veze sa onim starim...

Ipak mašta svakog ruskog reditelja je da snimi film koji će biti tako legendaran kao novogodišnje komedije Eldara Rjazanova. Svake godine se nešto pokušava. I ove godine po tradiciji na ruskim ekranima će se pojaviti nekoliko komedija. Sagovornica Glasa Rusije Vera Storoževa, na primer, predlaže gledaocima premijeru pod naslovom „Moj momak – anđeo".

„Svi bi hteli da snime film koji će ponoviti sudbinu filmova Rjazanova, - kaže Vera Storoževa. – I ja sam nešto pokušala – film „Francuz", koji već osam godina daju na Prvom federalnom kanalu. I meni je veoma drago što je tako... Moj novi film je romantična komedija, novogodišnja priča... Devojka pada sa prozora i hvata je neki momak. Ispostavlja se da je on anđeo. Jedan dan sa anđelom – 31.decembar... Čitav dan zajedno – kako se ona menja, kako se on menja?.. Eto, jedna takva priča – zanimljiva, smešna. Snimali smo zimos, novogodišnjih dana prošle godine. Na ekranima neće biti veštačkog snega, već pravog – divna Moskva, zimska, vesela... Ovih dana je bila premijera, ljudi su izlazili iz bioskopa i govorili da su imali utisak da su već dočekali Novu godinu, - sa zadovoljstvom primećuje Vera Storoževa."

Kakva će biti sudbina filma „Moj momak – anđeo", razume se, pokazaće vreme. A „Karnevalsku noć" koja ima već 55 godina, i ove zime će pogledati mnogi Rusi. I setiće se sa zahvalnošću prekrasne glumice Ljudmile Gurčenko, za koju je glavna uloga u filmu bila debi.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.