Nova godina - nova poslupljenja

Izvor: B92, 22.Dec.2013, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova godina - nova poslupljenja

Beograd -- Već početkom januara očekuje se talas poskupljenja u Srbiji kojeg će izazvati povećanje PDV-a i akciza, piše "Blic".

Ukidanje carina na uvoz robe iz EU, s druge strane, neće uticati na trgovce da smanje cene uvozne robe.

Hleb, mleko, brašno, šećer, ulje, meso, med, voće, povrće, lekovi, hotelske usluge... poskupeće već od 1. januara, kada dođe do skoka PDV-a za dva procenta. Znatno skuplji biće i računari jer porez na dodatu vrednost sa osam skače >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na 20 procenata. Zbog povećanja akciza u januaru će biti više i cene cigareta, duvana, alkohola, goriva i kafe.

Udruženja potrošača i ekonomisti apeluju na trgovce da posle povećanja PDV-a ne dižu cene, nego da "ta dva procenta preuzmu na sebe“.

"U uslovima smanjene tražnje i sve manjih kućnih budžeta, borba za potrošače biće sve intenzivnija. Ta borba se neće moći voditi pukim porastom cena ili marži, već daljim snižavanjem cena i porastom usluga. Zato bi trgovci trebalo da učine sve da porast PDV-a za dva procenta ne preliju automatski na cene, već da partnerskim odnosima s proizvođačima neutrališu taj skok", kaže za "Blic“ ekonomista Stipe Lovreta.

Trgovci smatraju da država ne može da donosi propise kojima povećava poreze i da očekuje da se to neće odraziti na cene, posebno kada su u pitanju osnovne namirnice koje već imaju niske marže.

"Na artiklima sa PDV-om od osam odsto marže su već na granici rentabilnosti, više ne možemo da ih spuštamo. Veće marže stavljamo na artikle koji nisu visokoobrtni i tu se nadomesti izgubljeni deo. Problem je što artikli na kojima su marže veće imaju značajan pad prodaje", kažu u jednom velikom trgovinskom lancu i dodaju da će zato morati da ukalkulišu i porast PDV-a u cenu.

Cene planiraju da povećaju i vlasnici malih, komšijskih radnji.

"Mi živimo od prodaje hleba, mleka, jogurta... Nemamo izbora nego da dignemo cene za dva procenta. To možda ne izgleda mnogo, ali kako su u pitanju artikli koje kupuju i najsiromašniji, ponovo će doći do velikog pada prometa", kaže Miloš Veljković, vlasnik prodavnice u Beogradu.

Ukidanje carina na sve uvozne poljoprivredne i industrijske proizvode trebalo bi da dovede do sniženja nekih cena. U praksi to je, međutim, malo verovatno jer su početkom ove godine ukinute carine za kućnu hemiju i kozmetiku, a upravo je ta roba poskupela za 20 do 30 odsto.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.