Nova genetika u našoj pšenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2012, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova genetika u našoj pšenici

NOVI SAD -

Sve izraženije klimatske promene i štetni organizami, pred oplemenjivače bilja postavljaju teške zadatke. Zato, od naredne godine na naše njive stižu sorte pšenice sa novom genetikom, novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

U savremenoj poljoprivredi, postizanje visokih prinosa zavisi od dobre agrotehnike, ali i od kvaliteta semena, odnosno sorti bilja. Kada je reč o pšenici, sve izraženije klimatske promene i agresivniji štetni organzmi primoravaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oplemenjivače da u nove sorte unose gene otporne na nove uslove. Nakon višegodišnje selekcije, našim poljoprivrednicima uskoro ćemo ponuditi sorte pšenice otpornijih gena, kaže stručnjak novosadskog Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Srbislav Denčić.

"Mi smo zaključili da u naše sorte moramo da unesemo neke gene koji će omogućiti visok prinos i dobar kvalitet u izmenjenim uslovima. Napravili smo program gde smo napravili veliki broj ukrštanja, ali za razliku od poslednje tri četeri decenije, počeli smo da ukrštamo sa argentinskim, peruanskim, čileanskim genotipovima pšenice", kaže Denčić

Zbog promene klime, poslednjih godina odmah nakon zime počinju vrućine i ekstremno visoke temperature. Sadašnje sorte pšenice na takavu klimu reaguju stresno, objašnjava Denčić. Medjutim nove sorte, sa genima pšenice koja je otporna na te temperaturne oscilacije davaće visoke prinose i u nepovoljnim godinama, tvrdi on.

"Sada imamo nove sorte koje neće biti stresirane, već će biti prilagodjene takvim uslovima. Normalno, mi smo to testirali poslednjih godina, neke sorte su se pokazale fantastično. Medjutim za sada namerno neću da govorim imena tih sorti", zaključuje Srbislav Denčić.

Uz ekstremne temperature, a naročito obilne padavine, kao što je to ovih dana, mogu se pojaviti bolesti pšenice upozorava na to profesor Poljoprivrednog fakulteta Miroslav Malešević.

"Ima sada malo straha od naknadne pojave bolesti na listovima i klasu pšenice koje do sada nije bilo, odnosno nismo je konstatovali, ali je moguće da je prouzrokuje ovakvo vreme", ocenjuje Malešević.

Ratari zato, sve više prate naučna dostignuća i očekuju od novih sorti pšenice da se odupru sve ćudljivijoj klimi, kaže poljoprivrednik iz Novog Sada Dragiša Mićanović.

"Vidite i sami šta se dešava, u jednom danu se smene sva četiri godišnja doba. Zime prate mrazevi često bez snega, zato je bitno da možemo da sejemo otporne sorte koje trpe takve promene", nada se Mićanović.

U petak, na Rimskim šančevima Institut za ratarstvo i povrtarstvo organizuje tradicionalni Dan polja strnih žita. Na toj manifestaciji, srešće se kreatori novih i postoječih sorti strnih žita sa ratarima i stručnjacima iz te oblasti. Organizatori kažu da će sorte pšenice sa novom genetikom biti dostupne za setvu našim ratarima od naredne godine, a da su u ogledima dale izuzetne prinose.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.