Nova droga fentanil – imitira heroin

Izvor: Politika, 19.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova droga fentanil – imitira heroin

Od jednog grama „čistog” fentanila može da se napravi oko 7.000 doza za uličnu prodaju čije je dejstvo slično heroinu

Slovačka policija je pre nekoliko dana uhapsila dve osobe zbog sumnje da su deo organizovane grupe trgovaca narkoticima, prvenstveno heroinom. Tamošnja policija saopštila je da su ostali članovi ove grupe prethodno uhapšeni u avgustu ove godine, kada je otkrivena ilegalna laboratorija proizvodnje nove droge - fentanil. Procenjeno je da kilogram ove >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << droge, na crnom tržištu narkotika vredi oko 5.500 evra. U srpskoj policiji, bar zvanično, još nije zabeležen slučaj zaplene fentinila, odnosno droge koja je nastala na njegovoj osnovi.

Prema raspoloživim informacijama, fentanil je zapravo primarna farmaceutska opoidna droga, koja često služi kao osnova za hemijsko modifikovanje i stvaranje legalno zabranjenih supstanci. Od jednog grama „čistog” fentanila može da se napravi oko 7.000 doza za uličnu prodaju. Njegova proizvodnja zahteva minimalno tehničko znanje, a uputstvo za pravljenje se čak, prema rečima upućenih u ovu problematiku, može naći na Internetu.

Uživaoci narkotika, fentanil sve češće koriste kao zamenu za heroin. Efekat koji stvara ova droga je slična heroinu, ali je osećaj euforije i bestežinskog stanja mnogo jači. Intenzivno uzimanje ove droge može da uzrokuje smrt kod uživaoca.

Reč je o vrsti takozvanih sintetičkih droga, koja se stvara u laboratoriji od legalnih hemijskih sastava čiji je učinak skoro identičan kao uzimanje kokaina ili heroina. Mnoge ilegalne laboratorije stvaraju nove hemijske supstance, koje mogu slobodno da se nabave jer se ne nalaze na listi zabranjenih.

Fentanil se u medicini koristi kod otklanjanja hroničnog bola, recimo u slučaju karcinoma. Neželjene reakcije na fentinil su pospanost, vrtoglavica, glavobolja, mučnina, povraćanje, nesanica, prekomerno znojenje, promene raspoloženja, haucinacije...

Dileri ove droge, između ostalog, preprodaju preko Interenta.

Svetski mediji su, podsetimo, 2008. godine izvestili da je najmanje 1.013 osoba umrlo u nekoliko američkih gradova, od prevelike doze „fentanila”. Dileri narkotika su fentanil ilegalno prodavali na američkim ulicama, mešajući ga sa kokainom i heroinom.

U takozvane nove droge, koje su mladi u našoj zemlji sve više konzumiraju u želji za boljom zabovom su mefedron, u žargonu poznat kao „mjau-mjau”ili „luda mačka” i Em-di-em-ej. „Maju-mjau” je droga bele boje, podseća na kokosovo brašno i zvanično se još ne nalazi na listi droga. „Em-di-em-ej” je polusintetička psihoaktivna droga. Ima imidž rekreativne droge, čije dejstvo traje do šest časova. Mogu da se nabave po ceni od 500 do 1.000 dinara.

Za razliku od „ekstazija” koji se uglavnom guta a čiji je glavni sastojak upravo „em-di-em-ej”, ova supstanca se rastvara u vodi.  Obe droge kod konzumenata izazivaju budnost, euforiju, osećaj blizine, povezanost sa drugim ljudima i teško se prepoznaju. Njihovim korišćenjem nastaju ozbiljne posledice kao što su crvenilo, problemi sa krvnim sudovima i srcem, pamćenjem, ali i halucinacija, paraliza i smrt.

Sintetičke droge, poput ovih, dolaze u Srbiju uglavnom iz ileganih laboratorija zemalja Zapadne Evrope.

D. Vukosavljević

objavljeno: 20.11.2011
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Nova droga na ulicama - fentanil

Izvor: S media, 19.Nov.2011

Slovačka policija je pre nekoliko dana uhapsila dve osobe zbog sumnje da su deo organizovane grupe trgovaca narkoticima, prvenstveno heroinom...Tamošnja policija saopštila je da su ostali članovi ove grupe prethodno uhapšeni u avgustu ove godine, kada je otkrivena ilegalna laboratorija proizvodnje...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.