Nova dokumenta o deportacijama Jevreja

Izvor: NaDlanu.com, 29.Apr.2012, 18:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova dokumenta o deportacijama Jevreja

PARIZ, 29. aprila 2012. (Beta-AFP) - Francuski advokat i istoričar Serž Klarsfeld objavio je "Memorial de la deportation des Juifs de France" (Dokumenta o deportacijama Jevreja u Francuskoj), delo na kojem je radio 15 godina sa podacima o razdvojenim porodicama koje bi trebalo da pruži "najpreciznije moguće podatke" o ovoj tragediji.

PARIZ, 29. aprila 2012. (Beta-AFP) - Francuski advokat i istoričar Serž Klarsfeld objavio je "Memorial de la deportation des Juifs de France" (Dokumenta o deportacijama Jevreja u Francuskoj), delo na kojem je radio 15 godina sa podacima o razdvojenim porodicama koje bi trebalo da pruži "najpreciznije moguće podatke" o ovoj tragediji.Delo je ustvari prošireno izdanje "Dokumenata" objavljenih 1978. godine pod pokroviteljstvom udruženja "Jevrejske ćerke i sinovi deportovani u Francuskoj".To je bio jedan od prvih značajnih zbornika koji je "omogućio porodicama da napokon saznaju za sudbinu svojih najbližih", rekao je Frans presu Klarsfeld.To delo je medjutim, imalo "brojne greške i nedostatke, što je sasvim razumljivo jer je trebalo objaviti, za svaki konvoj posebno, liste deportovanih po abecednom redu", a imena su često bila stranog porekla sa nejasnim pravopisom. Često su nedostajali i podaci o datumu rodjenja."Brojne porodice su razdvojene tokom deportacije, kao što je slučaj sa 3.000 majki iz kampova u slobodnoj zoni, koje su deportovane u avgustu 1942. a čija su deca stigla u Aušvic tri sedmice kasnije. Najveći deo njih je stradao, a samo pet ih je preživelo. Nema medjutim, nijednog svedočenja tog stravičnog dogadjaja", rekao je Klasterfeld.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.