Nova afera s antraksom u SAD

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova afera s antraksom u SAD

Američki federalni zvaničnici otpustili su 11 uglednih naučnika iz dvadesettročlanog veća, koje savetuje vladu u vezi sa tim koja su istraživanja opasna kada se radi o patogenim agensima.

Reč je o najvećoj aferi u vezi sa biološkom bezbednošću u SAD posle više godina, prenosi Tanjug.

Naučnici su otpušteni dva dana nakon što su federalni zdravstveni zvaničnici objavili detalje istrage o neadekvatnom rukovanju naučnika uzorcima antraksa, u američkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), preneo je Rojters.

Ta istraga je dovela do otkrića o dodatnim kršenjima bezbednosnih propisa u CDC, što je izazvalo ponovnu zabrinutost zbog načina na koji naučnici u toj službi i širom SAD rukuju opasnim mikrobima.

U jednom novootkrivenom incidentu, naučnici iz CDC su kontaminirali uzorke nisko patogenih virusa ptičjeg gripa jednom visoko patogenom vrstom i u martu su te uzorke uputili u laboratoriju Ministarstva poljoprivrede, gde su virusi brzo usmrtili sve piliće koji su im bili izloženi.

Izvršna direktorka Nacionalnog naučnog savetodavnog veća za biološku bezbednost Meri Groš obavestila je naučnike mejlom u nedelju uveče da njihove usluge više nisu potrebne i da će biti zamenjeni, a dva naučnika su izjavila da su obaveštenje dobili bez prethodnog upozorenja.

Veće u čijem su sastavu bili otpušteni naučnici je pod nadzorom Nacionalnog instituta za zdravlje.

Potkomitet američkog Predstavničkog doma sutra će, kako je planirano, održati sastanak o propustima u CDC.

Među otpuštenima je i mikrobiolog Pol Kejm sa Univerziteta Severne Arizone, koji je igrao ključnu ulogu u istrazi o napadima antraksom 2001. godine u kojima je ubijeno petoro ljudi, a još 17 zaraženo.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD: Nova afera sa antraksom

Izvor: Radio 021, 15.Jul.2014

Američki federalni zvaničnici otpustili su 11 uglednih naučnika iz dvadesettročlanog veća, koje savetuje vladu u vezi sa tim koja su istraživanja opasna kada se radi o patogenim agensima.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.