Nova Skela - zatvor kao hotel/FOTO

Izvor: B92, 17.Nov.2011, 17:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova Skela - zatvor kao hotel/FOTO

Beograd -- Kazneno-popravni zavod u Padinskoj Skeli poznatiji kao "Nova Skela" biće jedan od najbezbednijih zatvora na Balkanu.

U njega će od početka 2012. godine biti upućivani osuđeni za najteža krivična dela.

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Obradović rekao je novinarima beogradskih medija koji su obišli zatvor da je to institucija strogo zatvorenog tipa, sa merama bezbednosti koje isključuju svaku mogućnost bekstva.

"Ovo je ustanova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u koju će se upućivati lica osuđena za najteža krivična dela na kazne zatvora veće od 10 godina. Zgrada se prostire na površini od 12.500 metara kvadratnih, ima 222 ćelije u koje će biti smešteno oko 450 lica", precizirao je Obradović.

Izgradnja novog zatvora, koji su obišli novinari, koštala je oko 10 miliona evra. Pored osoba osuđenih na kazne od 10 do 40 godina, u novi zatvor će se upućivati i osuđenici iz drugih ustanova koji pokazuju destruktivno i neprilagođeno ponašanje.

Obradović je rekao da je po stepenu obezbeđenja "Nova Skela" najbezbedniji zatvor u Srbiji, sa specijalnim tehničkim sistemom zaštite, navodeći da zatvor ima dupli red žice, na vrhu je "žilet žica", dok su zatvorska šetališta natkrivena "žičanim nebom".

Ceo kompleks ima 300 kamera za video nadzor, sve osmatračnice su sa neprobojnim "pancir" staklom, a u zatvoru će raditi oko 200 službenika.

"Nova Skela" ima dva sprata za smeštaj osuđenika, u svakom se nalazi po šest blokova sa po 17 ćelija veličine 10 metara kvadratnih. U svakoj ćeliji biće dva zatvorenika.

U ćelijama se nalaze kreveti na sprat, toalet, sto za dvoje i plakar, a u novom zatvoru postoje i dve sobe prilagođene za osuđenike sa invaliditetom. U svim ćelijama je ugrađen i interfon, kako bi osuđenici mogli da pozovu komandire.

U prizemlju se nalazi blok sa samicama, od kojih osam imao video nadzor. U istom delu su i kuhinja, bolnički blok, radne prostorije predviđene za aktivnosti osuđenika i biblioteka, kao i rekreativni centar sa dve sportske hale.

Zatvor ima molitveni dom za pravoslavnu, katoličku i islamsku veru, šest odvojenih šetališta, kao i četiri "ljubavne sobe" veličine 18 metara kvadratnih za posete supružnika ili verenika, sa francuskim ležajem i kupatilom.

Prema oceni direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Obradovića, novi zatvor ispunjava sve uslove da bi funkcionisao kao ozbiljna ustanova, ali i karakteristike u skladu sa poštovanjem ljudskih prava.

"Nova Skela" će, kako je izrazio uverenje, znatno doprineti rasterećenju srpskih zatvora, u kojima je sada 11.280 zatvorenika.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.