Niko ne traži knjige na srpskom

Izvor: Vesti-online.com, 15.Avg.2014, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niko ne traži knjige na srpskom

I ovog leta u Tornju znanja (Wissensturm) u Lincu učenici mogu da poboljšaju znanje uoči nove školske godine. Kandidati su mogli da se prijave na kurseve iz matematike, nemačkog i engleskog jezika do 15. jula, a zbog velikog intresovanja broj mesta je povećan. Postoji mogućnost da se učenici i naknadno prijave za nastavu, koja je inače besplatna.

Foto: Ilustracija

 

U isto vreme naše devojčice i dečaci imaju priliku da se u biblitoteci Tornja >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << znanja upoznaju sa delima i srpskih pisaca. Na prvom spratu bibiloteke smešten je odeljak u kome se nalaze dela brojnih naših pisaca većinom na ćirilici.

 

Darujte

Kako su nam rekli u Tornju znanja, svi koji su u mogućnosti mogu da donesu knjigu ili više njih nekog poznatog srpskog pisca i pesnika i daruju biblioteci. Svako delo se uredno zavede i označi, a navede se i ime darodavca. Time se obogaćuje odeljak u kome se nalaze dela naših književnika.

Tu se mogu čitati ili iznajmiti knjige poput "Gorskog vijenca" Petra Petrovića Njegoša, "Prokleta avlija" Ive Andrića, kompletno stvaralaštvo Branislava Nušića, brojne knjige Borislava Pekića, Mome Kapora... i još niz naših književnih velikana, bez kojih je srpska kultura i istorija nezamisliva.

Cena korišćenja knjiga u biblioteci je simoblična i članska karta za godinu dana košta 20 evra. Ipak, retko ko od naših zemljaka koji žive u Lincu i Gornjoj Austriji navraća u Toranj znanja.

- Zaista retko viđam ljude koji se interesuju za knjige vaših autora, odnosno književnika sa prostora nekadašnje Jugoslavije - ističe Karen Gutenhajmer, jedna od službenica u ovom delu biblioteke.

Ovde ima i druge literature poput rečnika nemačko-srpskoj jezika, ali i modernijeg izdanja "Bukvara". Nekadašnja omiljena knjiga prvaka u matici dostupna je i našim najmlađim školarcima u gradu na Dunavu, ali, nažalost, retko ko je koristi. U Tornju znanja se može naći i naša periodnična štampa, kao i tiražni časopisi za žene.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.