Neslavni jubilej Belgijanaca

Izvor: RTS, 26.Okt.2011, 20:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neslavni jubilej Belgijanaca

Belgija je obeležila jubilarni 500. dan bez vlade. Opozicija oštro kritikuje budućeg mandatara vlade Elija Di Rupa zbog slabog poznavanja holandskog jezika, kojim govori većina Belgijanaca.

Kraljevina Belgija već 500. dan nema vladu, ali i pored izvesnog napretka u pregovorima neće imati novu do kraja novembra, ocenjuje belgijska štampa.

Lider Nove flamanske alijanse Bart De Vever istakao je da "njegova kućna pomoćnica nigerijskog porekla, koja je dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Belgiji" bolje govori holandski nego kandidat za budućeg premijera Elio Di Rupo, frankofoni socijalista.

De Vever je u intervjuu za flamanski nedeljnik "Humo" rekao i da se u Briselu "ne može prodati tašna, a da se ne govore oba jezika", ali da se, nasuprot tome, "može postati premijer a da se ne govori dobro holandski".

Flamanska štampa pozdravila je napredak u holandskom koji je nedavno pokazao Elio di Rupo koji ipak, ne govori perfektno jezik kojim govori 60 odsto Belgijanaca.

Bart de Vever, koji je u Flandriji bio pobednik na parlamentarnim izborima održanim 13. juna prošle godine, rekao je i da Elija Di Rupa nikada neće zvati "gospodine premijeru".

Belgija nema vladu 500 dana, što je apsolutni rekord u svetu i prema procenama analitičara, nema izgleda da će biti sastavljena nova vlada pre kraja novembra.

Iako je početkom oktobra postignut značajan sporazum o većoj autonomiji regiona (Flandrije, Valonije i Brisela), Elio Di Rupo koji je zadužen za sastavljanje nove vlade ne može da definiše budžet za narednu godinu zbog razmimoilaženja između desnog i levog krila njegove buduće koalicije.

Vlada Iva Leterma, koja je podnela ostavku u aprilu 2010. godine, zadužena je za tekuće poslove.

Kraljevinu Belgiju čine tri autonomna regiona - Flandrija, gde žive Flamanci koji govore holandski jezik, Valonija gde se govori francuski i prestonica Brisel koja je dvojezično područje.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.