Milion za mladost i talenat

Izvor: TvojPortal.com, 25.Nov.2011, 19:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milion za mladost i talenat

Dodeljene književne nagrade „Debi“ 2011  (Milion za mladost i talenat)
U dvorani pozorišta „Nova opera“ žiri književne nagrade „Debi“ u čijem sastavu su bili :Nikolaj Koljada (predsednik ) ,Marija Arbatova,Andrej Astvacaturov, Oljeg Nikolajevič i Vadim Mesjac, saopštio je imena dobitnika ovog priznanja za 2011.g.Od ove godine uzrasna granica za nominante“Debia“pomerena je sa 25 na 35 godina.Za nagardu su se takmičili sasvim mladi autori kao i iskusni pisci .Na „cilju trke „razlika između dve uzrasne grupe praktično se nije ni osetila.



Prilikom odlučivanja za svaku nominaciju žiri se našao pred mukama zbog velikog broja kvalitetnih pretedenata.Glavni kriterijumi su bili ne samo talenat i perspektivnost , nego i samostalnost autora,njegova stvaralačka sloboda u odnosu na književne trendove .Skoro u svim kategorijama laureati su izabrani jednoglasnom odlukom svih članova žirija.

U nominaciji „Velika proza“ nagradu „Debi „ je dobio Vladislav Pasečnik iz grada Branaula za povest „Moda“, dok je u kategoroiji „Mala proza „ pobedio Edurad Lukjanov iz grada Gubkina , Belgorodska oblast za zbirku pripovedaka .Nabolji pesnik je Andrej Bauman iz Sankt –Peterburga , nagrađen za zbirku pesama „Knjiga od hiljadu listova „,a od dramskih pisaca nagrada je pripala Jekatarini Vasiljevoj , iz Njiženjeg Tagila u Sverdlovskoj oblasti, autorki dramske trilogije „ Bila si kod mene „, „Voli me snažno „ i „Jednom ćemo svi biti srećni „.Nagrade su dodeljene još u dve nominacije :za „Estetiku“ –Mariani Jonovoj iz Moskve za esej „Stanovnici vrtova“i za „Fantastiku „ –Ani Leonodovoj iz grada Reutova, Moskovska oblast, za roman „Pe nego se izdahne“.

Iznos nagarde „Debi „povećan je ove godine sa 200 hiljada na milion rubalja , a ukupni fond ove nagarde namenjene mladim književnim stvaraocima iznosi 6 miliona rubalja.
B. Rakočević

ruski pisciknjiževne nagradedebi
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na TvojPortal.com...






Povezane vesti

Najbolji ruski pisci debitanti

Izvor: SEEcult.org, 25.Nov.2011

Nezavisna ruska književna nagrada “Debi” za 2011. godinu, vredna milion rubalja (oko 24.000 evra), dodeljena je u Moskvi u oštroj konkurenciji autora do 35 godina, na osnovu odluke žirija kojim je predsedavao Nikolaj Koljada. Nagradu u kategoriji “Velika proza” dobio je Vladislav Pasečnik...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.