Mi dišemo i smrdimo i... uništićemo Sikstinsku kapelu!

Izvor: Vesti-online.com, 20.Okt.2013, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mi dišemo i smrdimo i... uništićemo Sikstinsku kapelu!

Više od 530 godina pošto je Mikelanđelo oslikao Sikstinsku kapelu u Vatikanu, freske su prašnjave, prljave i konstantno izložene vlazi, ugljen dioksidu i drugim zagađivačima.

Sada načelnik Muzeja Vatikana Antonio Paoluči upozorava da ako nova klima i sistem za prečišćavanje vazduha ne budu funkcionisali, mora da ograniči broj turista kojima je dozvoljeno da uđu u kapelu.

Više od pet miliona ljudi poseti Vatikan svake godine, a više od 20.000 osoba svakog >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << dana uđe u Sikstinsku kapelu kako bi videli Mikelanđelovo remek delo.

Sikstinska kapela završena je 1481. godine, a Mikelanđelo je oslikavao tavanice između 1508. i 1512. On se kasnije vratio na zahtev pape Aleksandra III kako bi naslikao “Strašni sud” u oltaru kapele između 1535. i 1541.

“Toliko ljudi... oni šire znoj, zadah, ugljen dioksid i razne vrste prašine. Ova smrtonosna kombinacija šteti umetničkom delu”, rekao je Paoluči italijanskim novinama La republika još 2010.

Uvođenje ograničenja za posetioce bilo bi “bolno”, rekao je Paoluči nedavno, ali on smatra da će novi sistemi koji bi trebalo da počnu sa radom krajem 2014. služiti svrsi i zaštititi kapelu od dalje štete.

Tavanica je poslednji put restaurirana devedesetih godina prošlog veka, ali su mnogi smatrali da su freske tako učinjene presvetlim, pa se zvaničnici Vatikana više nisu usudili da ponove proces.

“Više neće biti obnavljanja”, kaže Paoluči, ali ističe da se “održavanje nastavlja”.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Mi dišemo i smrdimo i… uništićemo Sikstinsku kapelu!

Izvor: Dzungla.org, 20.Okt.2013

Više od 530 godina pošto je Mikelanđelo oslikao Sikstinsku kapelu u Vatikanu, freske su prašnjave, prljave i konstantno izložene vlazi, ugljen dioksidu i drugim zagađivačima.. OpširnijeVesti Online

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.