Mali avioni za efikasniji Jat

Izvor: RTS, 06.Mar.2011, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali avioni za efikasniji "Jat"

"Jat" planira da sezonu "izgura" sa četiri mala aviona ATR 72, koji bi trebalo da budu zamenjeni i da aviokompanija u zimsku sezonu uđe sa dva nova aviona. Novi modeli povećali bi efikasnost kompanije za rute u regionu, poručuju iz te kompanije.

Pre dve godine svetske aviokompanije užurbano su počele da rade na obnovi svoje flote. Cene karata rastu, a u ovom trenutku na nove avione čeka se i do četiri godine.

Veoma aktuelni i atraktivni su avioni sa 70 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sedišta. Mali, operativni, veoma štedljivi i tihi, spajaju gradove Evrope i velike aerodrome, sa kojih dalje, kreću i interkontinentalne linije. 

U floti domaćeg prevoznika "Jata" nalazi se samo četiri ATR-a 72, kojima je potrebna zamena. "Jat" planira da do naredne godine nabavi četiri nova veća aviona koji imaju do 130 sedišta, ali i dva manja ATR-a 72 marke 500. 

Nacionalni avioprevoznik u ovom trenutku ne može da ih iznajmi, a u sklopu obnove flote mora se naći način da oni na vreme budu rezervisani.

Izvršni direktor saobraćaja "Jat ervejza" Milan Kordić rekao je da kompanija planira da sezonu "izgura" sa četiri ATR-a starije generacije i da u zimsku sezonu uđe sa dva nova aviona, što bi zadovoljilo potrebe za region.

ATR-ovi i sada sa svega desetak putnika isplaćuju let na relacijama između gradova bivših jugoslovenskih republika. Novi modeli ATR-a, koji bi došli u flotu, povećali bi efikasnost kompanije.

"ATR koji mi imamo, i ATR 72 serija 500 koji planiramo da uvedemo u flotu sledeće godine je najefikasniji avion na tržištu za rute u regionu koje mi pokrivamo", rekao je generalni direktor "Jat ervejza" Vladimir Ognjenović.

Međuresorna grupa Vlade Srbije koja se bavi restrukturiranjem "Jata", moraće što pre da odluči u kom pravcu će krenuti nabavka naše flote.

Ugovor sa "Erbasom" o šest aviona A 319 nije realizovan, fabrici u Tuluzu dat je depozit od 24 miliona evra koji je dovoljan za nabavku jednog manjeg aviona tipa ATR 72-500.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Er Čajna duplira broj aviona

Izvor: B92, 07.Mar.2011, 09:25

Peking -- Kineski nacionalni avioprevoznik Er Čajna planira da do 2015. godine udvostruči flotu na više od 700 aviona, izjavio je direktor kompanije Kong Dong...Aviokompanija je krajem juna prošle godine imala 381 avion...Kong nije hteo da objavi prognozu ostvarene dobiti za tu godinu, ali je rekao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.