Kuća znanja o kojoj priča ceo grad

Izvor: Politika, 01.Sep.2011, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kuća znanja o kojoj priča ceo grad

OŠ „Dragan Lukić” počela je da radi prvog dana nove školske godine. – Uslovi za rad su idealni, deci ostaje samo da uče

Velelepno zdanje boje rubina daje poseban pečat urbanom krajoliku Bežanijske kose. Ušuškano između stambenih zgrada, ogradom zaštićena od prometne ulice, najmlađa prestonička škola juče je pred otvaranje bila opasana živim zidom znatiželjnih da zavire u unutrašnjost kuće znanja. Bilo je tu budućih i sadašnjih učenika, njihovih roditelja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nastavnika, komšija... Tiskali su se pred ulazom nestrpljivo očekujući da se otvore vrata novoizgrađene Osnovne škole „Dragan Lukić”. Pre toga su oko zdanja prošetali krug i uverili se da je dvorište uređeno besprekorno. Ne nedostaju ni travnati „tepisi”, klupice za odmor, žardinjere, đubrijere. Ni sportskim igralištima ništa ne fali, „osim crte za trojku na košarkaškom terenu”, kako je, više u šali, primetio neko iz mase.

A kada su ušli u zdanje radoznalci su ostali bez teksta. Širom otvorenih očiju – i deca i odrasli, upijali su pogledom svaki kutak koji su pogledom mogli da dohvate.

– Prelepo. Perfektno. Fantastično. Blago deci... – i slični komentari stapali su se u žamor koji je sa kolonom roditelja i dece stigao u fiskulturnu salu. Utihnuo je kad je počela priredba dobrodošlice za 130 prvaka.

Pesmom, recitovanjem i osmesima, stariji đaci dočekali su prvu generaciju koja će u novootvorenoj školi sticati osnovno obrazovanje.

– Deco, dobili ste školu koja je porasla i u punom sjaju zablistala za samo sto dana. I to ne bilo kakvu, nego najmlađu kuću znanja o kojoj priča ceo Beograd, a jedna je od najlepših u Srbiji. Imate zašto da budete i ostanete ponosni. Prva ste generacija škole „Dragan Lukić”. U njoj ćete rasti u pametne, čestite i dobre ljude, ali vam nećemo dozvoliti da zaboravite da uživate u detinjstvu – govorila je školarcima Aleksandra Brajović-Zoronjić, direktor OŠ „Dragan Lukić”.

Kao posebno mile goste priredbe izdvojila je članove porodice Dragana Lukića, njegovu suprugu Dušicu, i obećala da će se ime škole tek čuti jer tek je počela da radi.

Foto Beoinfo

Ne krijući zadovoljstvo što škola nosi ime velikog pesnika uz čije su stihove odrastale i odrastaće mnoge generacije, Dragan Đilas, gradonačelnik, napomenuo je da se za izgradnju škole u rekordnom roku treba zahvaliti ljudima koji su je prethodnih sto dana gradili i uređivali i na 40 stepeni.

– Otkako je zdanje počelo da se gradi obilazila sam gradilište svakodnevno jer živimo u blizini. Nisam verovala da će škola biti sagrađena za tri meseca. Sada je kakva se poželeti može, božanstvena. Uslovi za rad su idealni, učiteljica je mlada, deci ostaje samo da uče i ne protraće pruženu šansu... – prvi su utisci Stane Stojanov, čiji je sin Nikola, prvak nove osmoletke. Preturajući po rancu punom đačke opreme koji je dobio na poklon, on kaže da je najsrećniji zato što su Đapić, Đole i Andrija, njegovi drugari iz vrtića, sa njim u odeljenju.

– U rancu smo našle sveske, sokić, pernicu, rezač, olovke... U odeljenju puno poznate dece iz kraja i presrećne smo zato što se družimo još od obdaništa i sada sedimo u istoj klupi – kazale su Teodora Lazić i Milica Tošić, komšinice i najbolje drugarice, učenice prvog četiri odeljenja OŠ „Dragan Lukić”.

Već na prvom času zapamtile su da se njihova učiteljica zove Tamara Gavrinčić.

Njihovi roditelji su ponosni što im deca idu u novu školu i mnogo im znači što nastava traje samo pre podne. A da li škola organizuje produženi boravak, koliko se plaća užina, da li će biti vannastavnih aktivnosti posle časova... saznaće danas na prvom roditeljskom sastanku.

--------------------------------------------------------------

Nova škola i idućeg septembra, a obdanište za šest meseci

Do prvog septembra sledeće godine biće izgrađena nova osnovna škola u Višnjičkoj banji, a potpuno će biti preuređena osmoletka u Ovči koja zbog veoma loših uslova gotovo ne zaslužuje da se zove školom – kazao je Dragan Đilas, gradonačelnik, na otvaranju OŠ „Dragan Lukić”.

Nadomak novootvorene škole bageri su i juče bili u pogonu jer počela je gradnja novog obdaništa. Prema planu izgradnje, vrtić će biti završen za šest meseci i u njemu će boraviti oko 250 mališana.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 02.09.2011.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.