Ko je kriv za paljenje ambasade?

Izvor: B92, 21.Feb.2013, 19:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je kriv za paljenje ambasade?

Beograd -- Pet godina od paljenja američke ambasade u Beogradu ne zna se ko stoji iza ovog inicidenta, u kome je poginula jedna osoba.

U prvom sudskom procesu jedini optuženi Milan Živanović oslobođen je optužbi za paljenje ambasade i kažnjen samo za krađu stvari iz ambasade. Nova optužnica podignuta je prošlog leta.

Slike zapaljene ambasade obišle su svet i bacile ljagu na obraz Srbije. Umesto priče o potezu Prištine, više se pričalo o rušenju Beograda i paljenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ambasada. Pet godina kasnije drugi sudski proces tek počinje.

Portparolka Višeg suda u Beogradu, Dušica Ristić, podseća da je u ovom krivičnom postupku optuženo 12 osoba.

“Njima se stavlja na teret teško delo protiv opšte sigurnosti, a dvojici nasilničko ponašanje. Glavni pretres treba da započne 16. aprila. Tokom istražnog postupka devetorica njih su bila u pritvoru“, navodi Ristićeva.

“Međutim, nakon podizanja optužnice, krivično vanraspravno veće preisptivalo je razloge za pritvor po službenoj dužnosti i utvrdilo da više ne stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen i oni su pušteni da se brane sa slobode“, objašnjava ona.

Pola decenije kasnije priča o napadu na ambasadu polako odlazi u zaborav. Maja Mićić, iz Inicijative mladih za ljudska prava, organizacije koja je pratila i prvi sudski proces, navodi da se posle toliko godina gubi pažnja javnosti za ovaj, ali i za slučaj paljenja Bajrakli džamije.

“Mislim da se ova stvar prilično marginalizuje u sudskom postupku i uopšte pažnja koja joj se posvećuje jer se tu opet provlači pitanje nezavisnosti Kosova kao ono nešto što je iniciralo same napade na američku ambasadu i mislim da se na neki način daje legitimitet svom tom besu koji je rezultirao ne samo paljenjem ambasade, već i ljudskom životu. Jedan od tih momaka se ugušio u toj ambasadi, a to je nekako u potpunosti ostalo i stavljeno u zapećak“, podseća Maja Mićić.

Miting "Kosovo je Srbija" organizovao je tadašnji državni vrh, sa Vojislavom Koštunicom na čelu, u znak protesta zbog proglašenja nezavisnosti Kosova.

U neredima koji su izbili posle mitinga oštećeno je nekoliko ambasada, dok je američka zapaljena. Zaprećena kazna za delo protiv opšte sigurnosti za koje se tereti većina osoba u drugom procesu je od 2 do 12 godina zatvora.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.