Knjiga kao novogodišnji dar

Izvor: Politika, 14.Dec.2013, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjiga kao novogodišnji dar

Drug je u dugim zimskim noćima. Učitelj, savetnik i neko ko ume da nas nasmeje i uteši kad to ne polazi za rukom ni našim najbližima. Zbog toga se knjiga sinoć pažljivo birala u knjižarskom lancu „Delfi” izdavačke kuće „Laguna”. Za neke naslove se i jagmilo, zbog zapaženih popusta.

Tradicionalna, deveta po redu manifestacija „Noć knjige” koja se održavala u Beogradu i deset gradova u Srbiji bila je pravi mamac za poklonike pisane reči.

– Za praznike >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ću prijatelje obradovati knjigama. To znači da sam ovim „tovarom” koji nosim pred kasu rešila problem kupovine poklona u poslednji čas – kazala je Teodora Marić, arhitekta.

– Uštedeće svi oni koji su naumili da obogate svoje biblioteke ili knjigu poklone za neki od dolazećih praznika – kazala je Ana Marković, direktorka marketinga „Lagune”. Ona je podsetila da su popusti i do 40 odsto. Prema njenoj oceni, svaka knjiga ima svoga kupca, pa su tako interesovanja podjednako velika i za beletristiku, fantastiku, stručnu literaturu, istoriju, medicinu...

– Primetila sam da mnogima privlače pažnju naslovi Uroša Petrovića, a traži se i „Beograd ispod Beograda” Zorana Nikolića i Vidoja Golubovića – podsetila je Markovićeva, koju kaže vreva u knjižarama jedan poseban praznik u kome bez sumnje uživaju sve generacije. Ona je dodala da „Lagunin” tim nagrađuje kupce poklonima, što mnoge motiviše da lakše pazare.

Za najmlađe čitaoce izbor je takođe bio veliki, a reporterska ekipa uverila se da mališani sami biraju ono što će čitati tokom raspusta. Roditelji su tu samo da ispune njihove želje.

– Nije mi žao da novac izdvojim za slikovnicu ili enciklopediju koja će mojim školarcima biti od koristi – priznaje Isidora Turkeljan, majka dve devojčice koje su listale „Hogara”.

– Poručujem dečacima i devojčicama da čitaju sve što im dođe pod ruku. To je lepa navika. Evo, i ja sam umesto igračaka, deci svojih prijatelja, izabrala knjige – kazala je Slađana Kuluška, bibliotekarka.                           

Jasmina Kljaković, studentkinja, ugrabila je priliku da kupi „debelu” istoriju srpske književnosti.     

Oni koji nisu imali određeni cilj u kupovini, „držali” su se „Lagunine” top liste koju predvode Koeljov „Rukopis pronađen u Akri”, roman Haleda Hoseinija „A planine odjeknuše”, knjiga Novaka Đokovića „Serviraj za pobedu”...

Po izlasku iz knjižare penzionerka Zagorka Joksimović pohvalila se da je kupila Den Braunovu novu knjigu „Inferno”.

Studentkinja Sandra Galić rekla je da sadržaj njene kese čine mahom norveški pisci. Dobro su se prodavale i knjige na engleskom Tolkinov „Hobit” i Trejsi Ševalije „Devojka sa bisernom minđušom”, ali i roman Vladimira Pištala „Tesla, portret među maskama”.

A. Kurteš

objavljeno: 14.12.2013.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.