Kliničkom centru u Kragujevcu nedostaje osoblje

Izvor: Press, 03.Jan.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kliničkom centru u Kragujevcu nedostaje osoblje

Kragujevačkom kliničkom centru nedostaje par stotina medicinskih tehničara, ali i mladih lekara, a do februara, prema dopisu Ministarstva zdravlja, neće biti odobrena nova zapošljavanja. Za septembar i oktobar prošle godine Ministarstvo je najavilo prijem 40 medicinskih tehničara, ali to nije sprovedeno. Klinički centar ima sve veće potrebe za kadrom jer je ova ustanova uvela niz novih medicinskih procedura, a nove se planiraju i za 2011. >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << godinu.Direktor Kliničkog centra prof. dr Slobodan Obradović kaže da ustanova jedva čeka dozvole za prijem osoblja, posebno mladih lekara i tehničara.
- U narednim godinama imaćemo puno odlazaka u penziju, a uvodimo niz novih procedura, za koje su nam potrebni mladi stručnjaci. Nove procedure su uslov za prijem novih ljudi, konkurisali smo kod Ministarstva i čekamo dozvolu komisije za racionalizaciju. Problem je što su nekada kadrovi bili konstantno primani, a onda je nastao jaz od nekih 12 godina, kada skoro da nije bilo prijema i specijalizacija - kaže Obradović.
Neke od novih procedura u kliničkom centru uvedene su nedavnim osnivanjem Centra za lasersku hirurgiju. U Centru za onkologiju i radiologiju počelo se sa primenom brahiterapije za lečenje karcinoma ženskih reproduktivnih organa. Lista čekanja na ove terapije je tokom prošle godine smanjena na pola. Instalirana je oprema za novu angio-salu, gde će se raditi zahvati na perifernim i krvnim sudovima mozga. U toku je formiranje odeljenja intenzivne nege na Klinici za infektivne bolesti. Tokom ove godine u planu je formiranje poliklinike i osposobljavanje prostora za kardiohirurgiju. Klinički centar Kragujevac dobio je dozvolu Ministarstva za formiranje Centra za veštačku oplodnju, a ove godine počeće pripreme za transplantaciju organa. Sve nove procedure zahtevaju i novi kadar - objašnjava Obradović.
On kaže da već postoji velika opterećenost lekara na pojedinim odeljenjima, kao što je Radiologija, zbog većeg broja tumora. Opterećeni su i lekari Internog odeljenja i Urgentnog centra gde broj pacijenata često za 50 odsto prevazilazi broj kreveta. Obradović dodaje da paralelno sa nedostatkom kadra, u Kliničkom centru već radi „višak" radnika.
- Zbog potreba za novim kadrom imamo 120 zaposlenih preko broja koji plaća Republički zavod za zdravstveno osiguranje. Mi ih plaćamo iz sopstvenih sredstava jer su nam neophodni. Reč je o rendgen-tehničarima, laborantima, instrumentarima. Klinički centar za te svrhe mora da izdvoji mesečno pet do šest miliona dinara - kaže Obradović.
Na spisku kragujevačke filijale Nacionalne službe za zapošljavanje sada je oko 100 nezaposlenih lekara i oni su, pored profesora književnosti, visokoškolski kadar koji je najteže zaposliti u Kragujevcu.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.