Izvor: Politika, 07.Jan.2015, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još samo da dođe veliki investitor

Pokušaćemo da izbegnemo poskupljenje komunalnih usluga, ali će biti smanjenja zaposlenih

Novi Sad – U novu godinu, Novi Sad je ušao kao finansijski najstabilnija lokalna samouprava u zemlji, i prva koja je počela sanaciju nerentabilnih javnih i komunalnih preduzeća. Mera uspešnosti za gradonačelnika Miloša Vučevića je i nastavak socijalnih davanja najugroženijim i najosetljivijim kategorijama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stanovništva, realizacija programa za mlade kojima se „sklanjaju s ulica”, opremanje komunalno zapuštenih delova grada...

– Još samo da dođe veliki investitor – kaže Miloš Vučević za „Politiku”. – Do kraja januara očekujem konačan odgovor jedne renomirane američko-britanske kompanije koja se bavi proizvodnjom delova za auto-industriju. Od Vlade Srbije su dobili preporuku da lokacija za izgradnju fabrike bude u Novom Sadu, a mi smo potpuno spremni za to.

Kako ćete „pregurati” ovu godinu fiskalne konsolidacije?

Činjenica je da nam je budžet manji 2,8 odsto. Osim mera štednje, imaćemo manji priliv i zbog naše odluke da smanjimo porez na imovinu za određene delove grada, ali i naknadu za korišćenje građevinskog zemljišta za privredna društva. Na prihode grada će se reflektovati i smanjenje broja zaposlenih, pa samim tim i zarada u javnom sektoru. Ipak, trećinu novca opredelili smo za kapitalne projekte.

Šta planirate da završite u ovoj godini?

Govorim o sanaciji šest javnih i komunalnih preduzeća i Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo”, koja je počela u novembru. Moguće je još smanjenje broja zaposlenih, čemu se niko ne raduje, a očekuje nas i smanjenje broja administracije za oko šest odsto. Pokušaćemo da izbegnemo povećanje cena komunalnih usluga, mada smo ranije nekim preduzećima dozvolili da koriguju cene, jer smatramo da je prošlo vreme jeftine socijalne demagogije.

Da li je tačno da pojedine socijalne kategorije stanovništva neće plaćati komunalije?

Tačno je da ćemo otvoriti javnu raspravu o utvrđivanju kriterijuma za umanjenje obaveza plaćanja komunalnih proizvoda i usluga za određene kategorije stanovništva. To se, pre svega, odnosi na porodice s troje ili više dece, korisnike prava na socijalnu pomoć, na dodatak za pomoć i negu drugih lica, na domaćinstva s najnižim primanjima, korisnike prava iz oblasti boračke i invalidske zaštite i ratne veterane.

Čini se da nećete imati problema s daljom podrškom, ali kako komentarišete usitnjavanje vladajuće koalicije?

Trenutno 51 odbornik podržava vlast čiji je stožer Srpska napredna stranka. U ostalo se ne mešamo.

Kako sarađujete s opozicijom?

Opoziciji sam otvorio vrata svog kabineta, pozivao sam ih da učestvuju u radu stručne radne grupe koja se bavila sanacijom javnih i komunalnih preduzeća... Samo je LSV prihvatio taj poziv.

Mesecima se spekuliše da odlazite u Vladu Srbije ili u Pokrajinu, posle izbora?

Činjenica je da smo ušli ili u predizbornu ili u izbornu godinu. Moje političke ambicije su isključivo vezane za posao gradonačelnika Novog Sada. Nemam vremena da se bavim tim spekulacijama, niti me one opterećuju.

----------------------------------

Kapitalni projekti za 2015. godinu:

– Nastavak izgradnje kanalizacione mreže i prečistača u prigradskim naseljima Rumenka, Kisač i Kovilj

– završetak Bulevara Evrope, do auto-puta

– proširenje ulaza na Temerinskom putu

– pešački most na Ribarcu

– zgrada Hitne pomoći

– sportska hala u Petrovaradinu

– osnovne i srednje muzičke i baletske škole

– tri nova obdaništa za 600 dece

– multifunkcionalna hala u Industrijskoj zoni

Aleksandra Komnenović

objavljeno: 07.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.