Izvesno poskupljenje grejanja

Izvor: Studio B, 20.Sep.2012, 16:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izvesno poskupljenje grejanja

U novu grejnu sezonu Beograd će, sada je već izvesno, ući sa skupljim grejanjem. Direktni razlog poskupljenja su cene mazuta i gasa koje su drastično povećane za poslednjih godinu dana.

Za sada se ne zna za koliko će tačno grejanje poskupeti, ali će subvencije i svi popusti za socijalno ugrožene građane ostati. Beogradske elektrane spremne su za početak nove grejne sezone.  

Još nekoliko ovakvih hladnih dana u nizu i grejna sezona mogla bi da počne i pre >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << 15. oktobra, kada zvanično počinje. Ukoliko bi se to dogodilo, Beogradske elektrane bile bi spremne. Remonti velikih kotlova u beogradskim toplanama u završnoj su fazi.

Za normalnu grejnu sezonu potrebno je oko 45 do 50.000 tona mazuta i upravo ta količina isporučena je i beogradskim elektranama. Isporuka gasa, s druge strane, u direktnoj je vezi s dugovanjima toplana prema Srbijagasu koja u ovom trenutku dostižu 9 milijardi dinara. Približno toliko i potrošači duguju toplanama, odnosno 10 milijardi dinara. Uprkos tome, u Upravi za energetiku ne očekuju probleme. No svi ti energenti, od kojih direktno zavisi cena grejanja, prilično su poskupeli što će se odraziti i na uplatnice Infostana.

- Marko Stojanović, Uprava za energetiku - Realno je da grejanje u Beogradu poskupi, realno je da će se to desiti pre početka grejne sezone, a koliko će to biti - u ovom trenutku se ne zna. Subvencije i svi popusti će i dalje ostati, a mi smo i ranije u više navrata bili prinuđeni da korigujemo cene, ali samo u onom domenu u kom će ona garantovati sigurnu i kvalitetnu uslugu.

Grejanje je poslednji put poskupelo u novembru prošle godine za 7,5 odsto. U međuvremenu cena mazuta povećana je za čak 40%, dok je gas skuplji za 18%, s tendencijom da će i jedan i drugi energent biti sve skuplji i skuplji.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.