Ilić dao izjavu u policiji

Izvor: RTS, 10.Mar.2011, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić dao izjavu u policiji

Lider Nove Srbije Velimir Ilić dao je izjavu u policiji, povodom istrage protiv bivšeg direktora "Puteva Srbije" Branka Jocića. Jocić, koji se tereti za krivična dela davanja i primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i pranja novca, sutra pred istražnim sudijom.

Hapšenje bivšeg direktora "Puteva Srbije" Branka Jocića početak je šire istrage koja će se voditi o tome kako su trošena sredstva Evropske banke namenjena sanaciji klizišta u Srbiji.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << RTS saznaje, reč je o periodu između 2006. i 2008. godine. U to vreme, najveći deo poslova na sanaciji klizišta rađen je preko posebnog koordinacionog tela na čijem je čelu tada bio ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić.

Po nalogu tužioca za organizovani kriminal, Ilić je danas ispitan o tom slučaju. Ilić je za RTS rekao da je izjavu u policiji dao kao građanin, ali nije mogao ništa više da kaže o tome.

"Ja sam bio predsednik tog tima, tu je bilo pet, šest ministara koji su donosili odluke, naravno zajedno, o plaćanjima, o radu itd. Korektno smo pričali o tome, ja sam iznenađen kada sam video da su se događale neke stvari, za koje sam prvi put sada čuo", rekoa Ilić. 

Branko Jocić i još četiri osobe juče su privedeni zbog zloupotrebe sredstava dobijenih od Evropske banke.

Trebalo bi da Jocić, njegova majka Radmila i još tri osobe sutra budu izvedeni pred istražnog sudiju Specijalnog suda.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da će tužilaštvo sutra, u zakonskom roku, podneti i zahtev da se protiv osumnjičenih pokrene istraga.

Posle saslušanja, istražni sudija će odlučiti o pokretanju istrage protiv njih i eventualnom određivanju pritvora, napomenuo je tužilac.

Pored Jocića i njegove majke, pred istražnog sudiju sutra pre podne biće izvedeni osnivač i vlasnik privatnog preduzeća "Rotijer" Dragan Pavlović, Marija Božić iz Paraćina, bivši direktor JP "Put Loznica" i Jocićev savetnik u "Putevima Srbije" Predrag Todosić.

Oni se sumnjiče da su prilikom ugovaranja radova na sanaciji klizišta na području opština Krupanj i Loznica, zloupotrebili sredstva dobijena od Evropske banke, neosnovano isplaćujući iznos od oko 43 miliona dinara privatnom preduzeću "Rotijer" za radove koje ono nije obavilo na sanaciji klizišta.

Na ime toga, preduzeće "Rotijer" poklonilo je Jociću, odnosno njegovoj majci, stan u Loznici, površine 63 kvadratna metra, u vrednosti od oko 2,5 miliona dinara.

Radisavljević je naglasio da su Jocić i ostali uhapšeni posle višemesečnog vođenja pretkrivičnog postupka Tužilaštva za organizovani kriminal, zbog sumnje da su izvršili krivična dela davanja i primanja mita, zloupotrebe službenog položaja i pranja novca.

Protiv Jocića je pokrenuta i finansijska istraga, koja treba da utvrdi koju imovinu on poseduje i da li postoji nesklad između pronađene imovine i njegovih zakonitih prihoda, napomenuo je tužilac.

Jocić je, 20. januara, presudom Prvog osnovnog suda u Beogradu osuđen na dve godine zatvora, zbog malverzacija u "Putevima Srbije", ali na tu odluku ima pravo da uloži žalbu.

U toku tog postupka branio se sa slobode.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.