Godina Zmaja počela s Valterom

Izvor: Politika, 23.Jan.2012, 19:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Godina Zmaja počela s Valterom

Po želji kineskih radnika angažovanih na podizanju mosta Zemun – Borča, na gradilištu ih je juče posetio glumac Velimir – Bata Živojinović. – Filmski superstar darovan flašom najpoznatije kineske rakije, pakovanjem najboljeg zelenog čaja i ručno rađenom svilenom maramom

Valter, čovek kojeg su Vermaht i Gestapo smatrali najopasnijim evropskim gerilcem za vreme Drugog svetskog rata, ne deluje kao osoba koju bi čovek poželeo na mostu. Dovoljno je samo setiti se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << šta se desilo na Neretvi. Ali, savezničke snage iz Kine, gde je on uvek bio omiljen lik, poželele su da im upravo Valter bude specijalni gost prvog dana nove godine Zmaja. I to na gradilištu na kojem njihovi radnici podižu most Zemun – Borča, u srpskom narodu već prozvan kineski.

Mada je gradilište, u ovoj ranoj fazi radova, prekriveno blatom i podseća na rovove i šančeve u koje je Valter navikao da uskače probijajući se kroz kišu metaka, Velimir – Bata Živojinović je do ovog mosta stigao kao gospodin, u finom automobilu. Sačekao ga je kordon dobrodošlice, sačinjen od radnika kineske firme CRBC.

– Kad su nas bombardovali, sto miliona Kineza se javilo da brani Valterovu zemlju. Uvredio sam se što ih je bilo samo toliko – našalio se Živojinović.

U tom bombardovanju i Kinezi su izgubili živote, rekao je Džang Vanšue, kineski ambasador, pre nego što je Bati uručio poklon – najpoznatiju kinesku rakiju.

– Već sedamnaest godina ne pijem, a nikad u kući nisam imao više pića – rekao je Živojinović.

Rakiju neće moći da proba, ali se lekari sigurno neće buniti ako srkne poklon CRBC-a – najbolji kineski zeleni čaj, uz koji je priložena i ručno rađena svilena marama.

– Ja sam za poklon spremio 100 litara vina i 25 litara rakije. Ali, s najvišeg kineskog nivoa mi je rečeno da to ne radim – opravdao se Živojinović što je došao praznih šaka.

Mada je došao bez poklona, Kinezi su bili oduševljeni što vide Valtera. Gurali su jedan drugom fotoaparate u ruke i smenjivali se u zagrljaju sa svojim herojem, široko se smešeći za snimak koji će čuvati i pokazivati dragim osobama.

– Stalno sam u kontaktu sa prijateljima iz Kine. Uskoro ponovo idem tamo. Kada njihova televizija najavi da stižem, ne smem da izađem na ulicu. Ali, kada ne znaju da sam tu, mogu slobodno da šetam jer me niko ne prepoznaje. Valjda im ne ide u glavu da je Valter mogao da ostari – kazao je Živojinović.

Slavni akcioni junak Kine i Jugoslavije poželeo je svojim domaćinima uspešnu Novu godinu i istakao značaj godine Zmaja, koji se smatra znakom snage i dinamičnosti.

– Ovo je važna godina za Kinu. U toj zemlji već neverovatno napreduju ekonomija i tehnologija. Oni su na vrhu sveta i želim im da se i dalje razvijaju – kazao je Živojinović.

----------------------------------------------

Gerilca dopratio prvi policajac

U pratnji čuvenog gerilca Valtera, prikladno, bio je i prvi čovek policije, Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, kao i njihov partijski drug, Aleksandar Antić, predsednik gradske skupštine. Njih dvojica su takođe preneli najlepše želje kineskim radnicima i celoj njihovoj domovini.

– Strateško opredeljenje Srbije je da gradi dobre odnose sa Kinom. Od izuzetnog značaja je da se, osim političkih, sa Kinom razviju i jaki ekonomski odnosi – ocenio je Dačić, podsetio da dve zemlje očekuje i realizacija još nekoliko velikih projekata, poput revitalizacije termoelektrane u Kostolcu, i dodao kako se nada da će kineski Zmaj sreću doneti i srpskom narodu.

Kina ceni prijateljstvo sa Srbijom, a poseta zvaničnika pokazuje koliko napora srpska vlada ulaže u gradnju mosta, rekao je Džang Vanšue.

Taj most će rešiti saobraćajne probleme u prestonici, izmestiti teški saobraćaj iz njenog centra i omogućiti razvoj Beograda i na levoj obali Dunava, ukazao je Antić.

----------------------------------------------

Most u roku

2014. godine, u oktobru, most će biti završen u predviđenom roku.

134 građevinca trenutno su na parceli, a kada radovi odmaknu, biće ih dvostruko više.

781 metar duga je borčanska strana privremenog mosta

1.482 metra biće dugačak trajni most koji će se zidati sa postojeće platforme, odnosno privremenog mosta

– u prvoj polovini ove godine, po završetku eksproprijacije, očekuje se i podizanje zemunske strane

170 miliona evra je vrednost projekta

85 odsto kreditira kineska Eksim banka, a ostatak će obezbediti republika i grad

Vladimir Vukasović

objavljeno: 24.01.2012.
Pogledaj vesti o: Ivica Dačić

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.