GRUJIĆ: MONETARNA POLITIKA MORA DA SE RELAKSIRA

Izvor: Kurir, 26.Nov.2011, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GRUJIĆ: MONETARNA POLITIKA MORA DA SE RELAKSIRA

BEOGRAD - Srpska privreda bi mogla da se pokrene u naredne dve godine ukoliko se za to obezbede odgovarajuća investiciona sredstva "iz obaveznih deviznih rezervi za kredite koji se daju privredi", izjavio je predsednik kluba ''Privrednik'' Branislav Grujić.

"Da bi se održao kreditni potencijal banaka u Srbiji, mora da se dozvoli da se sredstva iz obaveznih deviznih rezervi, koje su banke deponovale kod NBS, a koje su vezane za već dodeljene kredite, namenski oslobađaju", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Grujić na 22. Klubu lobista Srbije.

Grujić je naveo da bi se tako oslobođena sredstva plasirala u nove kredite samo za određene namene - proizvodnju, posebno onu koja zamenjuje uvoz ili je izvozno orijentisana, kao i za velike infrastrukturne projekte.

"Tada banke ne bi mogle da zloupotrebe sredstva, odnosno njihove pare koje su na privremenom depozitu kod centralne banke, već bi samo imale mogućnost da to iskoriste kao potencijal za davanje novih kredita", rekao je on na skupu u Privrednoj komori Srbije, čija glavna tema je bila "Uloga privrednika u sistemu odlučivanja".

Ističući da u Srbiji mora da se obezbedi novi kreditni ciklus iz sopstvenih izvora, Grujić je objasnio da je osnovni preduslov za to da se relaksira monetarna politika, s obzirom na stanje u evrozoni, gde će doći do povlačenja svih takozvanih prekograničnih kredita.

On je rekao da je namera Evrope da svoju kreditnu izloženost ka zemljama van EU svede na minimum, "tako što će lokalne banke biti naterane da sve prekogranične kredite koje su plasirale u Srbiji refinansiraju iz sopstvenih sredstava, što će dovesti do dodatnog pogoršavanja likvidnosti raspoživog novca u bankama".
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grujić: Monetarna politika mora da se relaksira

Izvor: EMportal, 26.Nov.2011

Predsednik kluba Privrednik Branislav Grujić izjavio da bi srpska privreda mogla da se pokrene u naredne dve godine ako se za to obezbede odgovarajuća investiciona sredstva iz obaveznih deviznih rezervi za kredite koji se daju privredi.

Nastavak na EMportal...

Grujić: Monetarna politika mora da se relaksira

Izvor: Glas javnosti, 27.Nov.2011, 07:41

BEOGRAD - Srpska privreda bi mogla da se pokrene u naredne dve godine ukoliko se za to obezbede odgovarajuća investiciona sredstva "iz obaveznih deviznih rezervi za kredite koji se daju privredi", izjavio je predsednik kluba ''Privrednik'' Branislav Grujić..."Da bi se održao kreditni potencijal banaka...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.