Dogovor političara važio pola sata

Izvor: Politika, 29.Maj.2012, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dogovor političara važio pola sata

Tek što je postignuta saglasnost i potpisan sporazum o koalicionoj većini u kraljevačkoj skupštini, od toga se, uz međusobne optužbe, odmah odustalo

Kraljevo – Pre dva dana je izgledalo da će nova lokalna vlast u Kraljevu preuzeti dužnost mirno i bez velikih političkih previranja, što je, takoreći, bilo uobičajeno ranijih godina. U skupštinskoj sali tada je potpisan sporazum o odborničkoj većini, odnosno novom mandatu tek delimično izmenjenog sastava stare, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odnosno do sada vladajuće koalicije. Prema tom sporazumu DS, SPS, URS, Preokret i grupa građana „Složno za Kraljevo – Socijaldemokratska partija „skupili“ su 38 od ukupno 70 odborničkih mesta. Postignut je, uglavnom, i dogovor o kadrovskim rešenjima, podeljena su javna preduzeća, bilo je sloge i o novom poverenju sadašnjem gradonačelniku Ljubiši Simoviću (DS). Novinari su bili svedoci čak i međusobnog čestitanja predstavnika partija, dakle potpisnika sporazuma, a obavešteni su i da je konstitutivna sednica gradske skupštine zakazana za 31. maj. Međutim, dok je još trajala konferencija za medije, nepunih pola sata od potpisivanja, došlo je do komešanja, promene ponašanja pojedinih predstavnika stranaka, a ubrzo je na objavljenu vest o dogovoru stigla i glasina da potpisano ne važi. Po nalogu iz bar jedne partijske centrale sve kreće iz početka, slede novi razgovori, pregovori, preraspodela funkcija i nadležnosti nad javnim preduzećima i ustanovama.

To se tokom jučerašnjeg dana najčešće objašnjavalo promenom stava kraljevačkih socijalista nakon poruke iz Beograda.– Tačno je da smo iznenada iz stranačkog vrha dobili poruku da sa koalicionim sporazumom o vladajućoj većini zastanemo, ali i objašnjenje da su lideri demokrata, gore u vrhu stranke, pustili Kraljevo, kako se to kaže, niz vodu. Zato više ne važi onaj potpisani sporazum i mi krećemo u nove pregovore, pa je moguća i nova vladajuća koalicija – objašnjava za „Politiku“ Miroljub Baltić, predsednik odbora SPS-a u Kraljevu.

Sve to ovdašnje demokrate negiraju tvrdeći da je u pitanju politička trgovina između vrhova SPS-a i SNS-a, a bez znanja najvišeg rukovodstva Demokratske stranke.– Mi se još držimo potpisanog dogovora i laž je da imamo drugačiju direktivu od našeg rukovodstva stranke. Pripremamo se i za sednicu lokalne skupštine, a ako se ona zbog nedostatka kvoruma ne održi, to je na moralnoj i političkoj savesti drugih a ne nas – kaže Ivan Jovanović, predsednik odbora DS-a u Kraljevu.

Ovaj događaj kao da nije previše iznenadio rukovodstvo SNS-a u Kraljevu. – Za nas proces konstituisanja nove vlasti nije ni bio okončan tim potpisivanjem njihovog koalicionog sporazuma. Vodili smo još od izbora pregovore sa partnerima sličnih programskih opredeljenja i oni se u dobrom pravcu nastavljaju. Mislim da ćemo, kao stranka sa najvećim brojem odbornika, ovde formirati stabilnu vlast što je u ovom gradu odavno potrebno – kaže Nenad Nerić, zamenik predsednika odbora SNS-a u Kraljevu.

Možda će sve biti jasnije i izvesnije posle sutrašnjeg pokušaja održavanja konstitutivne sednice gradske skupštine. A, možda i neće.

M. Dugalić

objavljeno: 30.05.2012
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Nova socijaldemokratska stranka

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

"Pirotski naprednjaci" u lokalnoj vlasti

Izvor: JužneVesti.com, 30.Maj.2012, 16:13

Grupa građana Pirotski naprednjaci biće deo buduće lokalne vlasti u Pirotu. Buduću lokalnu vlast činiće i predstavnici URS-a, Koalicije za Pirot, DS-a i liste SPS – PUPS.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.