Dobri odnosi Srbije i Kine

Izvor: RTS, 08.Feb.2013, 23:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri odnosi Srbije i Kine

Odnosi između Srbije i Kine su dobri i prijateljski i postoje velike mogućnosti za njihovo unapređenje, saglasili su se večeras ministar prosvete Srbije Žarko Obradović i kineski ambasador Džang Vansjue u Beogradu na svečanoj proslavi povodom Kineske nove godine.

Na svečanosti povodom Kineske nove godine ministar prosvete Srbije Žarko Obradović i ambasador Kine Džang Vansjue saglasili se da su odnosi između Srbije i Kine dobri i da ima mnogo prostora za njihovo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << unapređenje.

"Malo je zemalja u svetu naše veličine i broja ljudi koji imaju tako dobre, moćne i uticajne prijatelje kao što je Narodna Republika Kina i mi od toga možemo imati samo koristi", rekao je Obradović.

On je izrazio zadovoljstvo što su odnosi između Srbije i Kine, kako je rekao, odlični i izneo očekivanja da će oni biti još bolji, pogotovo u oblasti prosvete i nauke.

"Dogovorena je realizacija zajedničkih projekata, razmatra se mogućnost osnivanja zajedničkog instituta, Kinezi su ponudili da pomognu u oblasti naučno-tehnoloških parkova, a u oblasti prosvete proširuje se saradnja među fakultetima", rekao je ministar prosvete.

Kineski ambasador Džang Vansjue je rekao da su Kina i Srbija dobri prijatelji i partneri i da se saradnja između dve zemlje odvija uspešno na svim poljima.

"Mi poklanjamo veliku pažnju razvijanju tradicionalnog prijateljstva i pragmatične saradnje sa Srbijom", istakao je Vansjue i najavio mnogo novih kontakata u političkom smislu između dve zemlje i u novoj godini.

Prema njegovim rečima, nova srpska vlada je nakon formiranja, prioritet svog rada stavila na poboljšanje standarda i života građana u okviru napora za izlazak iz ekonomske krize i u tom smislu Srbija radi na privlačenju stranih investicija.

"U toj oblasti postoji velika šansa za saradnju, na primer u oblasti izgradnje mostova, puteva i energestkih projekata", rekao je ambasador podsećajući da ima puno kineskih preduzeća koja rade u Srbiji i da postoji veliko interesovanje za saradnju i na kineskoj i na srpskoj strani.

Svečanosti su zajedno sa brojnim gostima, prisustvovali zamenik predsednika opštine Novi Beograd Nemanja Cabunac i direktor Instituta Konfučije Radosav Pušić koji je najavio velike planove instituta za ovu godinu u nastojanju da se kineski jezik i kultura približe što većem broju ljudi.

Proslava pod nazivom "U susret godini zmije" počela je izložbom fotografija, a priređen je prigodan muzički program, dok su članovi Ćigong saveza Srbije održati prezentaciju borilačkih veština.

Kinezima u nedelju, 10. februara, stiže Nova godina po lunarnom kalendaru, a njihov 12-ogodišnji zodijak će preći od zmaja u godinu zmije.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi Beograd u susret godini zmije

Izvor: Politika, 09.Feb.2013, 10:22

Kinezima sutra stiže Nova godina po lunarnom kalendaru, a tim povodom Novobeogradska kulturna mreža organizovala je bogat program kome je prisustvovao i ambasador te zemlje Džang Vansjue..Pod nazivom „U susret godini zmije” Novobeogradska kulturna mreža organizovala je bogat program povodom kineske...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.