Desetoro mrtvih u sukobima u Kazahstanu

Izvor: Politika, 16.Dec.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetoro mrtvih u sukobima u Kazahstanu

ASTANA – Prema preliminarnim procenama, u žestokim sukobima koji su danas izbili u gradu Žanaozen na zapadu Kazahstana, između policije i radnika koji protestuju tražeći veće plate, poginulo je 10 osoba a više desetina je povređeno, saopštio je državni tužilac Aškaj Daulbajev.

Na konferenciji za novinare, Daulbajev je kazao da su demonstranti zapalili zgradu gradske uprave, zgradu naftne kompanije „Uzenmunaigas” (ogranak „KazMunajGasa"), jedan hotel, da je uništena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imovina privatnih lica i kompanija, kao i da je zapaljeno više automobila, prenose agencije.

Demonstranti rušili i novogodišnje jelke na ulicama

Inače, današnji sukobi spadaju u najžešće nemire koji su se dogodili u ovoj naftom bogatoj bivšoj sovjetskoj republici, od kada je postala nezavisna 1991. godine i do njih je došlo na dan proslave 20. godišnjice nezavisnosti Kazahstana.

U demonstracijama je učestvovalo više stotina radnika jednog naftnog postrojenja koje kontroliše državna kompanija „KazMunajGas”, tražeći, već šest meseci, veće plate i bolje uslove rada.

Oko 1.000 radnika letos je otpušteno zbog štrajka, ali su demonstracije nastavljene.

Tanjug

objavljeno: 16.12.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.