Da li će muškarci izumreti?

Izvor: B92, 14.Maj.2012, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će muškarci izumreti?

Do nedavo se mislilo da se muški Y hromozom skuplja i da će nestati potpuno za nekih 5 miliona godina; međutim to izgleda nije tačno.

Nova studija o sličnom "W” hromozomu koji se nalazi u kokoškama, polazuje da iako se hromozom skuplja, oni koji ostaju su ključni za plodnost.

To znači da teorije o nestanku čoveka zbog činjenice da je Y hromozom pre 3 stotine miliona godina imao 1.400 gena, a danas samo 45, padaju u vodu.

Studija je analizirala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako se geni ovog hromozoma prenose generacijama i kako su povezani sa oplodnjom, tako što su koristili primer vrlo sličnog W hromozoma koji imaju kokoške.

Rezultati su pokazali da, iako su se ovi hromozomi u odnosu na milione godina ranije skupili, oni koji su ostali su ti koji igraju glavnu ulogu kada je reč o razmnožavanju.

W hromozomi su analogni Y hromozomu kod muškaraca i ne kombinuju se kada se muškarci i žene reprodukuju, kao što se to dešava sa nekim drugim genima.

Rekombinacija dozvoljava hromozomima da prekidaju povezane gene, što selekciju čini efektnijom i pomaže da se uklone pogrešne mutacije.

Neki naučnici smatraju da su Y i W hromozomi osuđeni na propast baš zbog nedostatka rekombinacije. U studiji su upoređivane DNK regije u W hromozomu u različitim vrstama kokošaka, čija se plodnost lako meri brojenjem jaja.

Genetske informacije iz dve vrste kokošaka Leghorn i Minorca, koje izlegu više od 250 jaja godišnje, upoređene su sa dve muške vrste.

Istraživači su zatim merili ekspesiju nivoa gena u svim vrstama i saznali da one koje legu mnogo jaja imaju povišene nivoe gena koji su, skoro svi, povezani sa genima povezanim sa W hromozomom.

"Pokazali smo da su Y i W hromozomi izuzetno važni za plodnost - Y hromozom kod muškaraca i W hromozom kod žena. Sposobnost gena povezanih sa W hromozomom da evoluiraju je ključ njihovog opstanka, što dokazuje da će ovi hromozomi još dugo biti prisutni,” rekao je profesor Mank, jedan od autora studije.

Foto: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li će muškarci izumreti?

Izvor: Lajk.ba, 14.Maj.2012

Do nedavo se mislilo da se muški Y hromozom skuplja i da će nestati potpuno za nekih 5 miliona godina; međutim to izgleda nije tačno.

Nastavak na Lajk.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.