Bučni elektromobili biće bezbedniji

Izvor: B92, 09.Jan.2013, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bučni elektromobili biće bezbedniji

Američka nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) predložila je nove propise koji će primorati proizvođače vozila sa hibridnim i električnim pogonom da u svoje modele instaliraju sisteme za emitovanje veštačkog zvuka motora. Na taj način, poboljšala bi se bezbednost pešaka i biciklista koji često stradaju zato što ne čuju da im se približava automobil kojeg pokreće elektromotor.

Nove propise zatražio je američki Kongres još pre tri godine, a NHTSA >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procenjuje da će, kada stupe na snagu, doprineti da se broj povreda koje izazovu elektromobili i hibridi smanji za oko 2.800, kao i da će sačuvati 35 života pešaka ili biciklista.

Predlog koji je izneo NHTSA dozvoljava proizvođačim da izaberu različite audio signale za svoje modele, ali uz ograničenje da oni moraju da omoguće pešacima da na osnovu zvuka nedvosmisleno prepoznaju da im se približava vozilo na električni pogon.

U NHTSA procenjuju da će proizvođače automobila dodatni uređaji koštati 30 dolara (oko 23 evra), po vozilu.

Inače, svi modeli Toyote Prius koji se prodaju u SAD od 2012. godine imaju ugrađen uređaj koji emituje karakterističan zvuk pri brzinama do 25 km/h. Sličan sistem ima i Nissan Leaf, a zvuk se automatski uključuje kada se vozilo kreće brzinom ispod 28 km/h.

Chevrolet Volt takođe već ima instaliran audio sistem, ali se, za razliku od Toyote i Nissana, on ne aktivira automatski, već po želji vozača.

Pročitajte više o ovom problemu u prethodnoj vesti.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.