Bolji dani za evropsku ekonomiju

Izvor: RTS, 13.Maj.2011, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolji dani za evropsku ekonomiju

Prognoze Međunarodnog monetarnog fonda su da će evropska ekonomija, ove i sledeće godine, porasti više nego što se predviđalo. To važi i za ekonomiju takozvane "nove Evrope", kojoj pripada i Srbija.

Evropska ekonomija izlazi iz krize, iako su prognoze bile potpuno pesimistične. Najnovije prognoze MMF-a su da će evropska ekonomija, ove i sledeće godine, porasti više nego što se predviđalo.

"Srećni smo što vidimo da evropska ekonomija raste. Nije to neki >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvanredno brzi rast, ali je solidan i održiv. To važi za najveći deo Evrope", rekao je direktor Odeljenja za MMF-a za Evropu Antonio Boržes.

Boržes je rekao da postoje problemi u nekim zemljama i zapadnim i istočnim, ali da je reč o dobroj vesti, jer znači da jedna od najvećih kriza postaje prošlost.

Evropska ekonomija u ovoj godini bi trebalo da poraste 2,4 odsto, a sledeće godine 2,6 odsto.

Region nove Evrope, koji, po MMF-u, uz Poljsku, Letoniju, Litvaniju, Mađarsku, Hrvatsku, Rumuniju, Bugarsku i Tursku čini i Srbija, očekuje rast od 4,3 odsto i ove i sledeće godine.

Srbija tom rastu doprinosi sa prognoziranih tri, odnosno pet odsto. Region razvijene Evrope, u kojem je i 17 članica evrozone, trebalo bi da zabeleži rast od 1,7 odsto ove i 1,9 odsto sledeće godine.

Boržes je rekao da su preduzeti koraci da se unapredi bezbednost evrozone, jer je svima na umu briga hoće li ojačati finansijski sektor u Evropi. To je oblast gde smatramo da Evropa treba brže da napreduje, istakao je Boržes.

Međunarodni monetarni fond upozorava da opasnost od dužničke krize, uprkos spasavanju Grčke, Irske i Portugalije, nije prošla i da postoji mogućnost da se proširi na vodeće članice evrozone i ekonomije u usponu u istočnoj Evropi.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.