BiH dobila vladu za Novu godinu

Izvor: Southeast European Times, 29.Dec.2011, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH dobila vladu za Novu godinu

Posle pet sastanaka stranačkih lidera postignut je konsenzus o formiranju vlade, 14 meseci nakon što su birači izašli na izbore.

29/12/2011

Dražen Ramiković za Southeast European Times iz Sarajeva -- 29.12.2011.

Lideri šest vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini (BiH) konačno su postigli dogovor u sredu (28. decembra) da formiraju državno Veće ministara. To je korak koji bi trebalo da podstakne paralisana nastojanja za pridruživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << EU.

Tokom sastanka u Sarajevu stranke su postigle i dogovor oko zakona o popisu i državnoj pomoći, slučaja „Finci i Sejdić“, kao i oko državnog budžeta za privremeno finansiranje rada vlade u prvom kvartalu 2012. godine.

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ-BiH) Dragan Čović i drugi zvaničnici stranke rekli su da će premijer biti Vjekoslav Bevanda, čije će ime biti predato Predsedništvu BiH. Bevanda je bio ministar finansija u Federaciji BiH (FBiH), gde se pre dve godine pridružio HDZ-u. Pre toga je radio u bankarskom sektoru i bio je smatran jednim od vodećih ekonomskih eksperata BiH.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka u sredu, stranački lideri saopštili su detalje etničkog sastava vlade.

Bošnjaci su osigurali ministarstvo spoljnih poslova, bezbednosti, odbrane, saobraćaja i komunikacija.

Srbi su dobili ministarstva finansija, spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, kao i civilnih poslova, dok su Hrvati dobili mesto predsedavajućeg Veća ministara, kao i ministarstva pravde i ministarstva za ljudska prava i izbeglice.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji vodi stranku SNSD, rekao je da je sporazum rezultat kompromisa domaćih političkih stranaka, a ne pritiska međunarodne zajednice.

„Nismo dobili što smo mislili da treba da dobijemo, ali niko nije dobio sve što je hteo“, rekao je Dodik.

Ključni sporazumi o zakonima iz paketa EU omogućiće BiH da podnese zahtev za status kandidata EU.

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija rekao je da je ostvarena zadovoljavajuća saradnja sa HDZ.

Lider HDZ 1990 Božo Ljubić je, međutim, saopštio da bi mogao da povuče svoj potpis o formiranju Veća ministara i da bi mogao da ode u opoziciju ako se određene stvari ne razjasne i ne usklade u bilateralnim razgovorima u narednih nekoliko dana.

Ekonomski ekspert iz Banja Luke Snježana Stanković izjavila je za SETimes da je sporazum, koliko god bio politički po svojoj prirodi, važniji sa ekonomskog stanovišta jer je BiH izgubila značajne investicije i inostrana sredstva zbog nemogućnosti političara da formiraju vladu.

„Postojao je ˈtehnički budžetˈ, koji je pružao samo plate i sredstva neophodna za funkcionisanje institucija. Sada će biti moguće usvojiti ˈrazvojni budžetˈ, koji će omogućiti investiranje u državnu ekonomiju, kao i strane investicije“, dodala je Stanković.

Šef delegacije EU i specijalni predstavnik u BiH Peter Sorensen pozdravio je sporazum.

„Delegacija EU u BiH ohrabrena je činjenicom da je postignut kompromis nakon političkog zastoja koji je trajao mesecima“, navodi se u Sorensonovom saopštenju.

„Podstičemo vlasti BiH da nastave da rade na problemima vezanim za državni budžet za 2012. godinu i [razviju] globalan fiskalni okvir kako bi potpuno osigurali funkcionisanje državnih institucija i ispunjenje međunarodnih obaveza BiH“, zaključio je on.

Bugarski ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov objavio je u četvrtak saopštenje u kojem se navodi da novo Veće ministara mora da nadoknadi izgubljeno vreme i odmah počne da sprovodi reforme potrebne za ubrzavanje integracije u NATO i EU. „Uveren sam da je to moguće i zemlja će dobiti punu podršku Bugarske na svom putu ka reformama", izjavio je on, a prenosi Sofija eho.

Stanovnik Sarajeva Stevan Vukčević, 28, izrazio je kolektivni osećaj olakšanja kod građana, rekavši da je sramota što su političari primorali građane da čekaju više od godinu dana.

„Mislim da su se dogovorili na tom sastanku da nam daju poklon za Novu godinu. Nadam se da će građani znati kako da kazne ovakvo ponašanje na sledećim izborima i da neće zaboraviti godinu bez vlade“, rekao je Vukčević.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.