„Babin zub” zove skijaše

Izvor: Politika, 28.Dec.2010, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Babin zub” zove skijaše

Biće veštačkog snega, a privlače i cene skijanja i smeštaja

Knjaževac – Ovogodišnju skijašku sezonu Turistički centar „Babin zub“, na Staroj planini, očekuje spremnije nego minulih godina. Prognoziraju da će biti dovoljno snega za novogodišnje praznike, spremne su i tri lepo uređene skijaške staze, četvorosedna žičara i ski-lift „sidro“, a posebno je značajno što su sve staze sada pokrivene uređajima za pravljenje veštačkog snega.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
Na Župskoj reci, u podnožju Konjarnika, još krajem prošle godine izgrađena je akumulacija, zapremine 11.000 kubika, iz koje se voda upumpava u uređaje za osnežavanje staza. Procenjuje se da će, zahvaljujući tome, skijaška sezona moći da traje i do mesec dana duže nego obično.

Ipak, to su još skromni uslovi prema onima koje će ovdašnji ski-centar imati u sledećoj sezoni. „Babin zub“ dočekaće je sa još 450 postelja u tri nova hotela. Sada ih ima samo 130 u planinarskom domu i hotelu EPS-a i još oko pedeset u domaćoj radinosti u selima ispod planine.

U Javnom preduzeću „Stara planina“ kažu da je izuzetno značajno što su staze na Staroj planini već dobile sertifikat Svetske skijaške federacije (FIS). Zahvaljujući tome ski-centar će još od ove godine moći da organizuje i međunarodna skijaška takmičenja. Vreme ovih staza, kojih će, prema master planu, biti oko 140 kilometara (sa 40 žičara) tek dolazi. Po proceni mnogih svetskih stručnjaka, „Babin zub“ ima uslova da postane jedan od vodećih turističkih centara na Balkanu i u Evropi.

Za iduću sezonu već je ugovorena izgradnja još jedne četvorosedne žičare i jedne „gondole“. Biće do tada propisno rekonstruisane i deonice pristupnih puteva od Niša preko Svrljiga do Kalne i od Balta Berilovca do Janje. Očekuje se da će ove sezone turistički centar na Staroj planini posetiti najmanje 50.000 skijaša i da će se već u idućoj sezoni njihov broj udvostručiti. Biće povoljniji uslovi za smeštaj pa će pored vikend-skijaša, kojih je sada najviše, biti i mnogo više ljubitelja planine koji će ovde, u hotelima, ostajati i do dvadeset dana.

Skijaše će i ove sezone ovde privlačiti povoljne cene. U špicu sezone ski-karta će za odrasle biti 850, a za decu 600 dinara. Još povoljnije će biti onima koji se odluče da ostanu više dana. Tako će odrasli šestodnevnu ski-kartu plaćati 3800, a deca 2500 dinara.

Upućeni kažu da su i cene smeštaja i ishrane povoljnije nego u drugim ski-centrima. U hotelu EPS-a u dvokrevetnoj sobi pun pansion staje 2300 dinara, u starom delu planinarskog doma pansion je 1721, a u novom 2021 dinar. Jednodnevni smeštaj sa hranom kod domaćina staje između 1000 i 1800 dinara.

Za novogodišnju noć sve je već rasprodato.

S. Todorović

-----------------------------------------------

Skijaši napunili Besnu kobilu

Vranje – Planinarski dom i skijalište Besna kobila u prvoj sezoni posle 20 godina pauze rasprodali su sve ležajeve do kraja januara 2011, kao i prvi vikend u februaru, rekao je juče direktor tog javnog preduzeća Zoran Velinović.

Velinović je za Betu izjavio da je interesovanje gostiju za doček Nove godine na toj planini, udaljenoj od Vranja 42 kilometra, bilo trostruko veće nego što dozvoljava kapacitet restorana sa 80 mesta pri planinarskom domu. „Interesovanje za doček i zimovanje na Besnoj kobili je veliko, a budući da je ovo prva sezona kako skijalište radi nakon duge pauze i prošlogodišnjeg renoviranja, izgradnje puteva, ski-staza i montiranja ski-liftova, mogu da kažem da smo zadovoljni“, istakao je Velinović.

Planinarski dom Besna kobila ima 60 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim, četvorokrevetnim, šestokrevetnim i osmokrevetnim sobama. „Gosti mogu da računaju na dva ski-lifta, jednu ski-stazu od 300 i dve od po 500 metara, pun pansion u planinarskom domu košta od 1.150 do 1.350 dinara a oprema za skijanje može da se iznajmi“, rekao je Velinović.

objavljeno: 29.12.2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Babin zub zove skijaše

Izvor: B92, 29.Dec.2010, 14:06

Prognoziraju da će biti dovoljno snega za novogodišnje praznike, spremne su i tri lepo uređene skijaške staze, četvorosedna žičara i ski-lift „sidro", a posebno je značajno što su sve staze sada pokrivene uređajima za pravljenje veštačkog snega...Izvor: Politika..Biće veštačkog snega,...

Nastavak na B92...

Stara planina spremna za skijaše

Izvor: Capital.ba, 29.Dec.2010

STARA PLANINA,  Ski sezona na Staroj planini počinje sutra, a za ljubitelje skijanja spremne su staze Konjarnik i Markova livada, a na raspolaganju su četvorosjedna žičara i bejbi ski lift za djecu, saopštilo je JP 'Skijališta Srbije'. U toku su pripreme staze Sunčana dolina, koja će za nekoliko...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.