Arheolozi otkrili zaboravljeni grad

Izvor: Večernje novosti, 18.Jun.2013, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Arheolozi otkrili zaboravljeni grad

SIDNEJ- Grad Mahendraparvata koji je džungla skrivala u planinama Kambodže oko 1.200 godina, otkrili su laserima australijski arheolozi.Arheolozi australskog Univerziteta u Sidnejju koristili su uređaj koji su nazvali Lidar, budući da radi na principu radara, ali uz pomoć lasera, prenose australijski mediji.Nova tehnologija pomogla im je da pronađu grad koji je bio zakopan duboko u džungli.Istraživanja su pokazala naznake brojnih neotkrivenih hramova, antičkih kanala i puteva koje su napravili stanovnici Mahendraparvate.I sama otvrda ovog otkrića bila je avantura, jer su istraživači i njihov vodič morali su pređu teren pun nagaznih mina.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Kambodža: Arheolozi pronašli drevni grad pomoću laserskog skeniranja

Izvor: Vostok.rs, 19.Jun.2013, 15:15

19.06.2013. -..Australijski naučnici su u Kambodži pronašli drevni grad Mahendraparvata uz pomoć tehnologije Lidar. Naučnici su koristili helikoptere opremljene laserskim radarima...Lasersko skeniranje iz vazduha je pomoglo da se sastavi tačna karta izgubljenog grada, uključujući puteve, kanale...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.