Srbija budna u Noći muzeja

Izvor: RTS, 15.Maj.2011, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija budna u Noći muzeja

Osme Noći muzeja u Srbiji, kulturne institucije na 315 lokacija posetilo pola miliona građana. Najveće interesovanje posetilaca bilo je za Etnografski i Vojni muzej, kao i za Palatu Srbija, koja je bila otvorena samo u Noći muzeja.

Srbija je, u osmoj po redu Noći muzeja, zabeležila pola miliona poseta institucijama kulture, što je donelo dobro raspoloženje, ne samo u muzejima i galerijama, već i na gradskim trgovima i ulicama, na 315 lokacija na kojima je održano ukupno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 429 događaja.

Posetioci kulturnih institucija u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Šapcu, Subotici, Kikindi, Valjevu, Zrenjaninu ili Beloj Crkvi bili su svedoci neponovljive atmosfere zbog dobrih i nesvakidašnjih sadržaja, novootvorenih prostora i premijernih izložbi, saopštili su ogranizatori.

Na ovoj, u Evropi, trećoj po veličini Noći muzeja od 65 gradova u kojima je održana, najveći izbor bio je u Beogradu - 67, Novom Sadu - 50, Šapcu 20, Kragujevcu i Subotici po 15 i Valjevu na 8 izlozbenih lokacija.

Za osam sati trajanja Noći muzeja u Beogradu, prema podacima Umetničko-produkcijske grupe Noć muzeja, zabeleženo je više od 280.000 poseta, a najveće interesovanje posetilaca izazvale su maske i maskenbal u Etnografskom muzeju, rimski vojnici i kovanje mačeva u Vojnom muzeju, performans ispred Narodnog pozorišta, kao i ekskluzivno, samo u ovoj noći, otvorena Palata Srbije.

Najviše pažnje izazvao je jedan od najvećih lustera na svetu. Ima 18 metara u prečniku, težak je devet tona, a u njega je ugrađeno čak 4.300 rasvetnih tela i prizmi.

Petu godinu za redom u Novom Sadu, strpljivo se čekalo u redu za ulazak u Muzej Vojvodine, pogled na savremene grafike mađarskih i vojvođanskih umetnika u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, a jedna od omiljenih izložbi Novosađana, ove godine, bila je Zbirka strane umetnosti Muzeja grada. U Novom Sadu je zabeleženo više od 105.000 poseta.

Pola veka urbane kulture obeleženo je uz rok koncerte u Domu omladine Kragujevca, dok je veliko interesovanje u ovom gradu izazvala i poseta Titovom apartmanu, kao i izložba Muzeja Stara livnica.

U Kragujevcu je bilo budno više od 4.000 ljubitelja noćnih obilazaka muzeja i druge zabave.

Šabac već tradicionalno obara rekorde posete, ovoga puta sa 19.000 posetilaca. U Noći muzeja Šapčani su poželeli da se poigraju na izložbi "Vežbanje mašte, njeno veličanstvo igračka", gde se znatiželjno čekalo u redu.

I Pančevo je u osmoj Noći muzeja zabeležilo veće interesovanje nego lane. Najviše posetilaca, čak 5.000, prodefilovalo je kroz Narodni muzej Pančeva, koji je ubedljivo najposećenija od 15 pančevačkih lokacija.

Glumci Narodnog pozorišta u Nišu predstavili su kostime iz različitih predstava i na taj način animirali kako posetioce tako i političare svog grada.

Noć muzeja probudila je 5.000 Nišlija koji su se ravnomerno rasporedili na dvadesetak lokacija otvorenih za posetu.

Žitelje Zrenjanina je najviše interesovao Narodni muzej u kome su, kroz preciznu satnicu, kombinovane svirke, izložbe i radionice. Narodno pozorište bilo je omiljena lokacija roditelja sa decom, a brojka od 10.000 posetilaca potvrđuje da je ovaj grad značajni kulturni centar Vojvodine.
Pogledaj vesti o: Zrenjanin,   Kragujevac,   Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Osma Noć muzeja probudila Srbiju

Izvor: Šumadija Press, 15.Maj.2011

Srbija je, u osmoj po redu Noći muzeja, zabeležila pola miliona poseta institucijama kulture, što je donelo dobro raspolozenje, ne samo u muzejima i galerijama, već i na gradskim trgovima i ulicama u 65 gradova, na 315 lokacija na kojima je održano ukupno 429 događaja.

Nastavak na Šumadija Press...

"Noć Muzeja" posetilo više od 280.000 Beograđana

Izvor: Blic, 15.Maj.2011

Oko 280.000 građana posetilo je osmu po redu "Noć muzeja" u kojoj je za ovaj vikend vrata otvorilo 67 galerija i izložbenih prostora u Beogradu. ..Prvi put za posetioce su bili otvoreni i Kula Nebojša, Muzej Cepter, Turistička organizacija Srbije, Veliki barutni magacin u znaku Brazila, a prava...

Nastavak na Blic...

Pola miliona ljudi u muzejima

Izvor: Večernje novosti, 15.Maj.2011

Tradicionalnu, osmu „Noć muzeja“ širom Srbije posetilo više od pola miliona ljudi. Posetioci obišli 315 lokacija i učestvovali u 429 dešavanja u 65 mesta

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.